Europas fred och frihet


Sedan fredsdagen den 9 maj 1945 har Europa varit fritt från krig (Dock, dessvärre med några undantag). Ur ruinerna efter Andra Världskriget har de samhällen som vuxit fram varit präglade av fred. När fred råder får friheten sin chans. Alla stora steg i denna riktning bär ofta prefixet ”Fri”. Fri rörlighet, fri handel, fri sexualitet, fri att tycka och tänka, religionsfrihet etc. Men frihet har alltid ett pris. Inget gott kommer av sig självt.

Fred och frihet är ingen garanti för att alla skall känna sig fria. Brexit är ett sådant exempel. När röken lagt sig efter den tumultartade omröstningen, visar det kanske sig att allt i grund och botten handlade om Europas fria rörlighet. Nationella strömningar i Storbritannien använder invandringen som populistiskt valverktyg att vinna röster. Kanske var det så här David Cameron tänkte när han lovade Britterna en omröstning med EU-medlemskapet. Han tänkte att poplisterna skulle få smaka på sin egen medicin.

Nu är vi där. Populisterna har segrat. Alla borde fira. Men vad betyder denna seger egentligen?

Det finns enkla snabba svar att tillgå. Svaret är; Mindre frihet, mindre rörlighet, mer makt åt de krafter som inte har fred och frihet som huvsakligt mål i sitt politiska engagemang. Putin ser säkert Brexit som en personlig framgång.

Ett enat Europa som står upp för fred och frihet, vad som än händer borde vara självklart för alla. Men tydligen är 52% av Britterna av en annan åsikt. Framtiden får utvisa vem som kommer att ha orsak att uppleva ångest.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: