Frihetens pris – Gratis..


Liberalismen är alltid aktuell. Kanske mer idag än tidigare. Friheten är en av människans bästa vänner. En vänskap som tydligen ständigt hamnar i problem. Det beror med största säkerhet på att Frihetens är i sig är en utopi. Det är så att den ultimata friheten är ouppnåbar. Kanske är det till och med så att den ultimata friheten inte ens är önskvärd.

Definitionen av frihet utifrån detta perspektiv i behov av att uppgraderas. Frihet är inte ett tillstånd som uppstår. Frihet är en överenskommelse. När två människor bestämmer att ge varandra frihet, då uppstår frihet. Friheten kan aldrig bli större än överenskommelsen som bestämmer att ge frihet samt vad i överenskommelsen som omfattas av frihet.

En individ kan ta sig friheter. Men friheterna kan aldrig bli större än vad den social omgivningen tillåter. Samma sak gäller för nationer. Friheterna som en nation ger sin befolkning är frukten av politiska reformer som delar ut frihet. Frihet bygger på samförstånd. Ett sådant samförstånd är demokrati. Ett annat sådant samförstånd är fred.

EU är ett demokratiskt fred och frihetsprojekt. Kanske det största Jorden någonsin skådat.

Men frihet har fler utmaningar på flera olika plan. En individ som lever i ett fritt land kan känna sig ofri. Det kan i sin tur beror på en mängd olika saker. Arbetslöshet, fysiska handikapp, mental ohälsa, eller bara ren och skär otur. Listan kan göras oändligt lång och krokig.

Men tydligen är det idag så att friheten kan hotas från nya och högst oväntade håll. Det finns idag politiker som bygger sin karriär på att skapa lögner om samhället, designade att passa in hos personer som lever i fria länder, men som av diverse olika anledningar känner sig ofria.

Liberalism, frihet och demokrati etc, har inga som helst självändamål. Dessa ideologier är vapen, som precis vem som helst kan använda sig av. Den som känner sig ofri, behöver inte nödvändigtvis lyssna på Jimmie Åkesson, Jonas Sjöstedt, Boris Johnson, Jean-Marie Le pen eller Viktor Orbán. Det verkar ligga i mänsklighetens natur att söka sig till galenskap under tider av prövningar. Paradoxen är alltid spännande att studera. När stora tankar och stora tänkare behövs som bäst och mest är det galenskapen som tar till orda och vice versa.

Här har verkligen historien något att lära ut. Hur skulle Europa sett ut idag om Hitler varit Liberal? Med största säkerhet hade då inte det andra Världskriget sett dagens ljus. Sannolikt hade antalet universitet varit mångdubbelt fler. Många av de utmaningar vi brottas med idag hade säkert varit lösta. Kanske hade det till och med varit så att alla de maskiner som smutsat ner miljö de senaste 50 åren aldrig hade blivit uppfunna. Det hade redan i lindan konstaterats, att det är vansinne att släppa ut så mycket koldioxid atmosfären, som dessa uppfinningar skulle föra med sig, etc.

Låt oss nu hoppas att vi alla är klokare idag. Istället för att lyssna på Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt. Varför inte gå en kurs i Liberalismens guldgruva. Det är hög tid att alla lär sig förvalta sin frihet. Ta tillvara på livets alla guldkorn i form av visdom och kunskap. För det är så att livets alla sanningar finns uppdukade för alla att ta del av. Det behövs inga profeter. Alla kan skapa sin egen frihet.

 

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: