Ställ populisterna till svars


Med stora grova penseldag målas grovt felaktiga samhällsperspektiv upp, i syfte att väcka missnöje. Väl utformade åsikter sänds i väg med avsikt att träffa vardagsrasismen i samhället. I botten av detta finns en gammal välkänd tes om att välja ut syndabocken. Skapa en sammanfattande, lätt begriplig, alltid felaktig bild av något som kan uppfattas vara skevt i samhället. Denna tes har används av krigsivrare i alla tider, när motiv att starta krig skall skapas och vinna allmän acceptans. Historien om den ”Lede fi” är välkänd. Personifikation av något som påstås hota eller framställs som ett hot är något som tydligen många människor är beredda att välkomna helt ut en kritisk hållning.

Politik som bygger på populism är samhällsfarlig. Det senaste exemplet är Britternas omröstning om EU-medlemskapet. Vad som är hönan respektive ägget är svårt att fastslå. Beror det på skickliga politiker som för befolkningen bakom ljuset, eller är det så att befolkningen inte är tillräckligt kritiska till politikernas budskap.

Men allt vilar på ytterligare en dimension. Det en politikers uppgift att företräda väljarnas mandat. Populisten hamnar vid makten för att han vunnit sina väljares förtroende. Här vilar en paradox som är svår att knäcka. Populisten vinner makt när hen säger det som väljarna känner förtroende. Men när populisten skall utöva den makt som väljarna hoppas skall genomföras, uppstår ofta sånt som väljarna inte kunnat förutse. Det i sin tur beroende på poplistens felaktiga, grova antagande om samhället som saknar all tänkbar evidens.

Som t ex i Sverige där Sverigedemokraterna plockat upp samhällets syn på invandring och integration och skapat en populistisk bild utav den samma. Här finns antaganden som inte bara är grovt felaktiga, utan även direkt samhällsfarliga. Den Svenska välfärden är inte bara i behov av invandring, utan står och faller med om det finns invandring. Hela det Svenska samhället är uppbyggt av invandring. Trots den relativt stora invandringen de senaste åren, finns stora luckor i välfärden som är i behov av att befolkas.

Populisterna måste granskas mycket tuffare än idag. Det finns orsak att lära av det som hänt i Storbritannien. Det handlar om att gräva i samvetet. Det handlar om att våga lyfta blicken. Se förbi den egna plånboken och även ibland se förbi de egna känslorna. Skapa förståelse för sånt som idag kan upplevas vara hotfullt och skrämmande, som kanske i själva verket är viktigt i det långa loppet.

 

 

 

5 svar

 1. Men, är det inte Ni som vill bilda regerig med aktivt stöd av SD. Rider inte Ni då på den populistiska vågen?

  • +1 på den!

  • Hej Peter
   Vet inte om du följer aktuell politik i Sverige. Men något sammarbete med SD har aldrig varit aktuellt. Förklara gärna hur du kommit fram till denna slutsats..

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. Men haloå, var det inte du med flera som senast i vintras pratade om att skapa en ny regering med hjälp av SD. Rätta mig om jag har fel?

  • Hej Christer
   Du har fel. Däremot kan jag inte rätta dig utan att veta var du har hämtat uppgiften..

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: