Ingångsvederlag


Samhället betalar ca 100 miljarder kronor varje år för att upprätthålla det växande utanförskapet. Dagens rödgröna politik skapar utanförskap. Utanförskapet växer, kostnaderna växer samtidigt som skatter höjs med motiv att kunna upprätthålla välfärdens funktioner.

Det kan tyckas vara märkligt, när budgetens största utgift inte behandlas med konkreta reformer. Istället fattas beslut att fler skall betala mer i skatt för att utanförskapet, inte bara skall upprätthållas utan även utökas. Galenskap kan alltid graderas, men här sker övningarna på en hög nivå.

Med aktiva reformer som motverkar utanförskap skulle det såklart vara lätt att bryta loss nya resurser. Resurser som skulle kunna användas att skapa nya ingångar in i samhället. Alliansens jobblinje kan inte nog prisas. När något blir lönsamt händer det saker.

Men först en sväng in i ideologiernas förlovade Värld. Ett samhälle skall inte vara ett självändamål, ett samhälle skall ha som mål att vara användbart och tillgängligt för alla invånare. Detta måste på något sätt vara den springande ideologiska utgångspunkten. Sverige är ett land med förmåga att inkludera alla. Men de politiska incitamenten besitter inte de insikter, affinitet, flexibilitet, intelligens och kraft som krävs för att skapa en bredare inkludering. Med det ideologiska initiativ man bemöter en utmaning, är den grund som formar ett utfall. I ett samhälle där det görs dyrare att jobba och driva företag, där får man räkna med att hantera ett växande utanförskap. Enkel matematik. Men det är likväl bara en del av utmaningen med att skapa bred inkludering. Det behövs mycket mer än att göra det billigare att jobba och driva företag. Det finns även mycket att göra när det kommer in på området frihet. Individens frihet vilar på tre grundstenar, först har vi kunskap och kompetens, sen kommer känslan av att vara fri att påverka sin handlingskraft. Ett samhälle som aktivt skapar valfrihet är ett samhälle som inkluderar. Känslan av att vara fri att välja är något av det starkaste vapen en människa kan hålla i sin hand.

Det behövs inte mycket fantasi för kunna föreställa sig, vad som händer om utanförskap förvandlas till innanförskap. Då behövs ideologiska insikter som ställer i dagens ljus vad som är utanförskapets kärna. Kanske är det så att i grund och botten vilar dagens utanförskap på den gamla lutheranska folksjälen, där det är övergripande viktigt att vara produktiv och energisk. Finns störningar i denna människobild så byggs det upp fördomar kring personer som av diverse olika orsaker inte kan, förstår eller vill uppbära denna bild. Det finns aspekter av utanförskapet som bär denna stämpel. Utifrån detta perspektiv finns kanske möjligheten att ställa utanförskapet på högkant.

Idag satsas ca 100 miljarder om året för att upprätthålla ett växande utanförskap som omfattas av snart 1 miljon Svenskar. Här finns enorma möjligheter för den som vågar, vill och kan ta sig an utmaningen.

Övergripande kan tänkas en ”innanförskap reform”. Dit kan man ansluta sig som utanförskatt. Målsättningen skall vara att öka den utanförsattes frihet att välja. Målsättningen skall vara att bygga upp nya samhällstrukturer. Bland dagens utanförsatta finns framtidens bagare, socialsekreterare, politiker, lärare, simlärare, etc. Men då behövs något som tar tag i och förstår händelserna där och när de utspelar sig.

Dagens enorma ”utanförskapspengar” måste bytas mot ingångsvederlag. Det måste löna sig att vara delaktig. Men kanske är det så att bilden av den gode samhällsbyggaren måste ändra skepnad. Att vara delaktig måste inte per automatik betyda utbrändhet och stress. Bilden av den lycklige välmående samhällsbyggaren skall inte väcka prestationsångest. Balansen mellan privat och jobb är i behov av att hitta nya former. Kanske är det så att jobb och privat skall byta plats, där de verkliga hjältarna i samhällets jobbar i hemmet. Utanförskapets första steg börjar alltid i hemmet. Den som växer upp utan den rätta tryggheten, kan inte heller förväntas vara en självklar samhällsbyggare.

Innanförskapet skall vara det ledord som överställs alla samhällsfunktioner. Samhället skall vara tydligt med vägar som leder till innanförskap. Ingen som hamnar i utanförskap skall vara förvånad. Det skall vara svårt, näst intill omöjligt att bli utanförsatt. Det skall alltid vara lönsamt att vara delaktig i samhället.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: