Moderaternas eftertänksamma förnuft


Att prata om och att framhålla sitt sunda förnuft är en enkel sak. Men när det kommer till praktisk efterlevnad ser det lite annorlunda ut. Detta inlägg skall lägga en lite ovanlig vinkling om människans förhållande till sitt så kallade  ”Sunda förnuft”.

Vad är då ett sunt förnuft? En fråga som antagligen bär samma antal svar som det finns invånare på denna planet. Många säger kanske att ”Sunt förnuft” och samvete är samma sak. Skrivandes tolkning av ett sunt förnuft är att den relation en individ har till sina egna goda värderingar. Viljan att följa en självbild av att vara en god människa. En människa som gör rätt för sig, följer lag och rätt. Är vänlig och stöttande inför vänner, familj och släktingar. Ord som tollerant, tålmodig och klok är något som finns inom alla människor. Men långt i från alla tror sig kunna utöva dessa ord i praktisk övning.

Som Moderat handlar den politiska kampen om individens fria handlingskraft. Den individ som får tid att bygga upp en god relation till sitt sunda förnuft har ett långt och lyckligt liv att vänta sig. Men det kan snabbt bli ett kort liv, om inte individens ibland lite krokiga väg får ta lite tid. Det sägs att samtiden är stressig. Men det är inte tiden som är stressig. Tiden idag håller exakt samma tempo som under stenåldern osv. Det är individens förhållande till tid som har förändrats.

Ett samhälle som berövar sina invånare att använda sitt sunda förnuft i praktiken kan få mycket allvarligt konsekvenser. Ett samhälle med växande ohälsotal och 15% av befolkningen som befinner sig i utanförskap, har många grundläggande utmaningar att hantera. Det handlar inte bara om att skapa goda värderingar, det handlar också om att skapa något som alla i samhället kan enas kring. En värdering som inte betyder något är värdelös, på samma sätt som en värdering som många inte klarar av att leva upp till. En individ som inte kan använda sitt sunda förnuft, får inte känna sig som en god medborgare.

Moderaterna står för måttfullhet. Det är inte måttfullt att 1 000 000 Svenska invånare befinner sig i utanförskap. Med en ansvarsfull politik som talar till det Sunda förnuftet, så skall utanförskap och psykisk ohälsa bekämpas. Här sinns kopplingar som behöver fördjupas och lyftas fram.

Utanförskap skall såklart bekämpas genom att nya jobb växer fram. Men vilka ideal och värderingar skall skapa de 500 000 nya jobb som behöver växa fram i Sverige de närmsta åren? Kanske kan vi moderater levererar en modell. Den modell som i själva verket är Moderaternas innersta själsliv. Måttfullhet. Alla i Sverige ser sig själva i spegeln och ställer frågan, är jag måttfull?

 

 

Ett svar

  1. Tycker man att De Nya Bruna Moderaterna är ett fräscht alternativ till någonting annat ska man ju naturligtvis rösta på dem i valet 2018. M, SD och KD i regering. Härlig trio den med Batra, Åkesson och Busch…

    Du ser det förstås inte men Moderaterna vill ju föra exakt samma extrema politik som Sverigedemokraterna! Det enda som är bra med Batra’s och Moderaternas tillkännagivande till de mörkare krafterna är att Alliansen från och med nu är död. Stendöd. Björklund och Lööf kommer distansera sig från Batra och därmed står ditt parti ensamt med de extrema SD och KD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: