Sveriges flagga – Nya Sverige


Britterna har sin ”Union Jack”, Danmark sin ”Dannebrog” och Frankrike sin ”Tricolor”. Flaggor med smeknamn har en alldeles speciell relation till människor. Den som är älskad har ett smeknamn. Så enkelt är det. Sveriges flagga heter kort och gott ”Sveriges Flagga”, har åtminstone aldrig hört något annat.

Tiden är kommen att ge Sveriges flagga ett smeknamn. Något som beskriver folkets relation till den symbol som mest av allt representerar landet Sverige och dess befolkning. Vilket enskilt uttryck skulle kunna ge denna vackra nationalsymbol ett smeknamn och samtidigt en bredare betydelse? Flaggans mönster skulle kanske kunna tolkas som det gyllengula landet mitt i den blåa Östersjön. För visst är det så att Sverige är ett gyllene land, där alla lever och verkar i fred och frihet. Det borde vara lätt att älska en symbol som står upp för dessa värden. Sverige är idag ett land som består av många olika nationaliteter, där alla har en relation till sin ursprungliga Nationalsymbol. Därför är det extra svårt att skapa ett namn som enar alla olika nationaliteter.

Ingen betvivlar att Zlatan Ibrahimovic är en mycket duktig fotbollsspelare från Sverige. Alla vet vem Zlatan är och hur hans historia ser ut. Zlatan, precis som Sveriges nuvarande Kung och Drottning har rötter i ett annat land än Sverige.  Det gyllene med Sverige är kanske inte landet i sig, utan det faktum att många ser Sverige som det bästa landet. Drömmen om Sverige är större än landet. Zlatan betyder guld på Kroatiska. Säg den som inte drömmer om guld.

Men till Sverige åker man inte huvudsakligen för att gräva Guld. Till Sverige åker den som vill leva ett gott liv. Den som behöver fred och frihet får mycket av dessa varor, när färden går till Sverige.

Om det inte är möjligt att enas under fred och frihet så finns inget att enas kring. Den Svenska flaggan ur detta perspektiv, är alltså drömmen om den goda livet. Guld representera drömmen om det goda livet. Zlatan betyder guld och samtidigt är Zlatan den idag mest framstående symbolen för det nya Sverige.

New Sweden – Nya Sverige är ett mera korrekt namn på den Svenska flaggan. Kanske är tiden även slagen för ”Du gamla, du fria”. Varför inte låta en Rappare och en Symfoniker göra en gemensam sak av detta. Skapa en ny nationalhymn att spela samtidigt som ”Nya Sverige” hissas upp..

 

 

Ett svar

 1. Sveriges flagga är en flagga som fått sin inspiration av Dannebrogen (den danska flaggan), som är den tidigast belagda av flaggorna i norden (och den äldsta nu använda nationsflaggan i världen). Korsflaggorna ska vara en symbol för Kristendomen Den gula färgen tros vara en representation av guld som finns även i hedniska symboler för Sverige och inte minst i flaggan tre kronor som vi hade så långt tillbaka som medeltiden
  Denna flagga verkar huvudsakligen ha använts som ”kungsflagga”, ”kronoflagga” eller örlogsflagga och inte en flagga för folket
  Varje landskap har fö egna flaggor och Du, en sak till!
  Vår nationalsång är tyvärr inte befäst i genom riksdagsbeslut för till skillnad från många andra nationalsånger har detta musikverk aldrig officiellt, genom politiska beslut, antagits som nationalsång. Jag tror faktiskt att det var Kungsången som valdes då i början på föra seklet Status som nationalsång vilar alltså helt på traditionen.
  Så ni är således fria att byta ut både flaggan och sången till vad ni vill
  Men vill ni bli hyllade som nation, så känn er smickrade av Polens nationalsång, för där hyllar de Sverige under stormaktstiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: