Livet efter ett galet beslut


Brexit, Boris Johnsson, Trump kan bli president, Putins galenskap, Erdoğans diktatur etc, stora händelser som för mänskligheten i fel riktning. Faktum är att dessa felsteg är i linje med folkviljan. Visst är det så att valresultat i Ryssland kan och skall ifrågasättas, men i samtliga dessa fall finns undertoner som går att koppla till demokrati.

Den som står i beslutsvånda oroas sällan av själva beslutet i sig, det som oroar är vad som kan bli effekten efter beslutet. Den som tycker att Donald Trump är en lysande politiker skall såklart lämna sin honom sitt stöd. Men vad kommer därefter?

Världsordningen som den är idag är allt annat än självklar. Den som tycker att åsikter och politik enbart är ett spel för galleriet, kan börja med att kasta en blick i backspegeln. Efter första Världskriget skulle det aldrig någonsin bli ett nytt krig. Nästan direkt därefter gjorde galenskapen entré. Några år in på 1920 talet fick Världen lära känna en person med en rolig mustasch, en speciell frisyr, som skrek och viftade med armarna. Idag finns ett stort antal personer som står beredda att framföra galenskapens budskap, personer med liknande attribut.

Galenskapen är inte framtiden. Även om förespråkarnas skara ser ut att växa. Faktum är att Europa med EU i spetsen gjort att Världen i dag är en bättre plats. Det beror inte på att Europas ledare fattat fel beslut. Det är en direkt följd av beslut som gynnat mänskligheten. Beslut som grundar sig i människans komplexitet. På de värden som får människan att känna sig fri ur ett växande antal perspektiv. Gränser har öppnats och vidgats, den fria handeln har tagit stora steg, sociala reformer som bygger jämlika samhällen, glastak har krossats och kärlekens uttrycksformer har visats sig vara näst intill oändliga. Allt det har inte bara uppstått ur tomma intet. Det är följden av kloka och väl avvägda beslut som kommer av förståelse och insikter om hur Världen skall utvecklas på ett positivt sätt.

När nu galenskapen tar till orda, får inte en enda människa missledas att tro, det kommer att leda till en bättre Värld där fred och frihet växer sig starkare. När galenskapen står för visdomen är det den vanliga människan som skall frukta för sitt liv.

Nu finns tid för eftertanke. Sverige är inte fritt från galenskap. Även i detta land finns galenskapens företrädare. Även här finns demagoger som förleder och missriktar människor att välja fel väg. Jimmie Åkesson är ett sådant exempel. Han företräder ett parti som får välfärdströtta människor att välja fel väg. Jimmie Åkessons ideologi har visat vad den går för. Vi har sett vad som händer när människors värde bedöms utifrån galenskapens demagoger.

Som sagt. Sommarens tid är en tid för rekreation och eftertanke. Kanske är det så att sommaren 2016 ställer lite extra stora krav på just ”Eftertanke”..

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: