Vart är Välfärden på väg?


Snart en miljon i utanförskap. Kostnaderna för sjukförsäkringen uppgår idag till svindlande 78 miljarder kronor. Prognos har dessutom reviderats upp med ytterligare 3 miljarder kronor för 2016. För att ta en liknelse; Sjukskrivningarna idag motsvara utgifterna för hela Försvaret och Gymnasieskolan under ett helt år. Vid en kontroll av kostnader för utanförskap finns många olika modeller att förhålla sig till. Men en försiktig bedömning pekar på att ett livslångt utanförskap hamna på ca 15 miljoner kronor per person. Det föds ca 110 000 nya människor i Sverige per år. 15 procent beräknas hamna i någon form av utanförskap. Varje är fylls alltså utanförskapet på med ca 15 000 nya individer. Medellivslängden i Sverige är ca 82 år. Alltså 82 genom 15 000 000 är lika med 182 926 kronor. 182 926 kronor kostar en person i utanförskap under ett år i Sverige. Nu går det såklart inte att räkna linjärt på dessa siffror. Beroende på att människor lever olika länge och går in och ut ur olika livslägen under ett helt liv. Men sannolikt ligger den verkliga siffran för det totala utanförskapet mycket högre än alla prognoser. Sannolikt ligger samhällets verkliga kostnader för utanförskapet en bra bit över 200 miljarder kronor per år. Här handlar det om svindlande belopp ur alla tänkbara perspektiv. I detta belopp skall inte enbart beräknas kostnader, utan även bortfall av skatteinbetalningar. Den totala sjukvården i Sverige som hanteras av landstingen kostar i runda tal ca 250 miljarder kronor per år. Det kan mycket väl vara så att utanförskapet hamnar på samma nivå.

Allt det sker i ett land med kanske Världens högsta levnadsstandard. Hur kan det ens vara möjligt?

Det är självklart att alla skall ha rätt till ett liv med välfärd. Men är det så att välfärden är rätt väg att gå? Väljer man att spegla välfärden ur ett strikt ekonomiskt perspektiv finns goda orsaker att tveka. Bakom dessa siffor tornar fram en bild av ett samhälle som mer liknar en enda lång vårdapparat. Att enorma summor hamnar fel ur ett balansperspektiv. Ett samhälle är såklart inget företag. Men ur ett balansmått som pekar på förhållandet mellan sånt som kostar pengar och sånt som skapar inkomster uppstår intressanta perspektiv. Vem som helst kan se att sjukförsäkringen är en stor utgiftspost. Den som är sjuk kan och skall såklart inte jobba. Men det stora utmaningen är inte den som är sjuk. Utan det är den som föds och förväntas bli sjuk. Alltså de 15 000 personer som varje år av diverse olika orsaker inte förväntas vara delaktiga i samhället. Här finns nyckeln till att hitta en balanspunkt att försöka få rätt. Varje ny Svensk som inte hamnar i utanförskap är en ”pluspost” för samhället på ca 200 000 kr om året. Säg den företagare som inte skulle göra vad som helst för en inkomst motsvarande 200 000 kr gånger 15 000. Snacka om en het affärsidé. Varför ingen nappat på denna utmaning i valfrihetens Sverige är en gåta. Det är fullt möjligt att bekämpa utanförskap med traditionella gamla vanliga affärsmetoder.

 

 

 

2 svar

 1. Ett annat ”utanförskap” som finns och som du aldrig talar om är de som av ren girighet gömmer pengar i skatteparadis. Enligt skatteverket handlar det om 400 miljarder kronor. Dessa pengar hade förstås gjort bättre nytta i Sverige. Investeringar i infrastruktur som i sin tur skapar arbete. Skola, vård, försvar, polis etc etc.

  Du som uppenbarligen gillar att bolla med siffror kan ju ägna dig en stund åt vad alla dessa miljarder kunde göra för landet…

  • Utanförskapet och sjukförsäkringen handlar om ungefär 400 miljader årligen. Lägg därtill ett enormt mänskligt lidande. Jag tycker det är viktigare att jobba för att bryta upp utanförskap. Sen skall såklart alla skattesmitare hittas och beivras.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: