Bidragstaket är nådd


Vi som levde och verkade under 1990 talet vet vad som händer med ett samhälle när utanförskapet växer. När 25% av befolkningen befinner sig i utanförskap. När bidragsivrande sossar får sköta finanserna, då skenar kostnaderna i kappa med att utanförskapet växer.

Nu är vi där igen. Utanförskapet skenar, kostnaderna tycks nu vara utom alla kontroll. Det som än så längre räddar Sverige är ett gynnsamt konjunkturläge. Men som det nu ser ut räcker inte denna konstgjorda andning speciellt länge. Det handlar om att något måste hända ganska fort. Faktum är att Sveriges ekonomi blöder. Det går att peka på två ganska tydliga orsaker. Ohälsan i samhället tycks bli allt mera akut, samt att andelen utanförsatta växer i en allt mera accelererande takt. En utveckling som inom kort passarer samhällets förmåga. Kanske är det så att gränsen reda är nådd?

Det kan tyckas vara drastiska ord. Men så ser verkligheten ut. En verklighet som måste hanteras av politiska krafter. Under två års tid har den rödgröna röran jobbat med att släcka den lysande stjärnan i norr. Nu står vi snart inför fullbordat faktum. Men än finns tid, inte hur mycket som helst. Det kommer antagligen behövas att tillfälligt stoppa blödningen. Vi Moderater föreslår att införa ett bidragstak. Det kan komma att behövas mer än så. Men en första åtgärd är att korrigera det som är mest akut. Sen måste det till nya reformer för fler nya jobb. Jobb som kan fånga upp alla som nu så sakta är på väg ut ur samhället in i utanförskap.

Bara för att ta ett exempel på rödgrön politik som leder rakt ut i utanförskap.  FAS 3, denna så kritiserade sysselsättningsreform. Något av det första som de rödgröna avskaffade var just denna reform. Idag står nästan 40 000 FAS 3; are och väntar på en ny reform som skall hjälpa dessa människor. Men den rödgröna röran har, som vanligt, satt sprätt på pengarna. Nu står alla dessa människor helt utan att veta vad framtiden har att erbjuda. Låter verkligen som en sosse-favorit i repris. Vem minns inte fiaskot med Göran Perssons s.k. Beredskapsjobb..

Detta är utmaningar som den rödgröna röran inte alls verkar vara intresserade att hantera. I stället snackas det om en utredning som skall behandla Svenskarnas amorösa förhållanden.

Det som behövs är fler nya jobb, fler som lämnar utanförskap, mera focus på varför ohälsan i samhället tycks vara mera utredd än tidigare.

Men egentliga behövs inga utredningar. Det är uppenbart vad det handlar om. Det har blivit mindre lönsamt att jobba, dyrare att jobba, dyrare för företag att anställa. Det kan vara precis just så det förhåller sig.

 

 

2 svar

 1. FAS 3 ja, och snart ärver alliansen den surdegen. Säg hej till FAS 4.

  • Hej Peter
   Det är en fasa för de stackare som nu kastas ut i ovisshet av de rödgröna. Det värsta är att de rödgröna saknar pengar.. Det blev visst inget av detta vallöfte.. Det blev inte ens en fingertutt.. Det blev en lång rödgrön näsa…

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: