Turkiet hör hemma i Europa


Det pågår en kamp. En klassisk kamp. Kampen mellan Öst och Väst. Otaliga är de ledare som dukat under i diverse olika strider som en direkt följd av denna historiska utmaning. Turkiet har ur detta perspektiv en ödesmättad geografisk placering. Turkiet är landet som geografiskt förenar Öst och Väst. Idag finns möjligheten att ur fler perspektiv än geografiskt förena Öst och Väst. Skall denna utmaning lösas krävs att Turkiet blir medlämmar i EU.

Idag ser denna utmaning ut som en näst intill olöslig ekvation. Men alternativet till ett Turkiet som tillhör Europa, ser ut som ett långt mera svårhanterat hot mot det fria öppna samhället i väst. Att ena Turkiet med Europa är en svår utmaning, men det är en kamp som kan vinnas. Det handlar om så mycket mer än ett land som ansluts till Europa. Det hade varit en stor seger för friheten.

Att öppna upp för Turkiet att förhandla om ett EU-medlemskap idag är en djup kraftansträngning. Men det är rätt väg att gå. När de mörka krafterna i Öst med IS i spetsen vacklar, då skall frihetens krafter i Väst visa beslutsamhet. Leda Turkiet i rätt riktning. Bort från diktatur och slutenhet. En kamp som skapar miljontals vinnare i både Öst och Väst..

9 svar

 1. Bollen ligger helt och hållet hos sultan Erdogan. Vill han och det turkiska folket bli medlemmar i EU har de inget annat val än att bli demokratiska och dit tycks det vara väldigt långt. Erdogan är på väg att bli en islamistisk diktator med fundamentalistiskt stenåldersmentalitet som nu dessutom vill göra det möjligt att sätta på småbarn. Och mitt i allt det här har vi en politiskt dement Carl Bildt som tycker, citat: ”Väst visar alldeles för lite empati med Turkiet efter kuppen”.

  Det rullar dit det lutar.

  • Hej Peter,
   Inte helt oväntat tycker jag lite som Bildt. Det är min uppfattning att omvärlden har missuppfattat Erdogan. Han befinner sig i ungefär samma situation som Saddam Hussein. Erdoğan är en av Turkiska mått mätt en modern reformator. Men signalerna som omvärlden reagerar på är att Turkiet håller på att bli en diktatur. Sanningen är den att Erdoğan utsätts för ultrakonservativa religiösa krafter som en direkt följd av att IS håller på att upplösas. Kampen som idag utspelar sig i Turkiet handlar om att dessa krafter till varje pris vill hindra att Turkiet närmar sig EU. Ur mitt perspektiv handlar det om att EU måste ta första steget för att hjälpa Erdogan. Omvärldens reaktion är att fördöma Erdoğan, när det i själva verket är han som är hjälte. Hela detta resonemang låter kanske bakvänt med tanke på hur medias reaktioner ser ut. Men det är faktiskt så det ligger till. Det är därför återigen ytterst tråkigt att Wallström inte tänker efter innan hon Twittrar. Det som idag sker i Turkiet skulle kunna liknas vid att Svenska kyrkan haft synpunkter som blir lagstiftning, i frågan om kvinnors sexualitet.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Tiden lär utvisa hur fel både du och folkmordsmiljonären Carl Bildt har.
    Och åter visar din unkna människosyn vilken sorts människa du är. Du förstår det inte själv bara. Precis som Carl Bildt.

   • Hej Peter,
    Jag berätta för dig att jag och Calle har rätt. För det första har Wallström misstolkat lagstiftningen. För det andra gynnar Wallström de ultrakonservativa religiösa krafterna i Turkiet via sina utspel. Hennes tanklösa Twittrande gör Turkiets goda krafter en björntjänst. Jag lovar dig att ingen bortgift 12 åring mår bra av att rättrogna Islamisterna i Turkiet får mera makt. Wallström och Sverige måste jobba för att Turkiet snarast möjligt kan anslutas till EU. Det skulle vara ett stort bakslag för landets religiösa makthavare.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Men Erdogan är ju islamist!! Har du ingen koll över huvudtaget?

  Dessutom, nu har Erdogans propagandamaskineri gått igång ordentligt då chefredaktören för Turkiets största islamistiska tidning nu basunerar ut att Nato-basen i Incirlik med sina 50-90 kärnvapen av modell b61 ska överlämnas till Turkiet, annars tar Turkiet över dem med våld! Verkar som om Turkiet vill starta krig mot Nato och USA…

  Om så sker kan du och Carl Bildt sitta i samma rum och stötta Turkiet bäst ni vill, ingen lär lyssna på er ändå.

  • Hej Peter,
   Du gör samma misstag som George W Busch om Saddam Hussein och Margot Wallström. Snackar utan att skaffa nödvändiga insikter. Ingen diktator är allsmäktig. Alla diktatorer måste ha stöd någonstans i från för att kunna vara diktatorer. Faktum är alla former av ytterligheter inom politiken gynnas av att ett land har en ledare. Islamisterna har trumf på hand så länge Erdogan behåller makten.
   Vem tror du tjänar på att Turkiet beslagtar NATO,s kärnvapen och att Margot Wallström bråkar med Erdogan, samt att inte Turkiet blir medlemmar av EU? Av många intressenter är det nog IS som jublar högst.
   Låt det inte gå så längt att folk skall behöva säga, vi borde ha lyssnat på den där M-bloggaren och Carl Bildt.. 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Du har helt rätt i att alla diktatorer måste ha stöd. Saddam Hussein var exempelvis allierad med USA innan Irak-kriget och innan Saddam bestämde sig för att sluta handla olja i dollar. Exakt samma händelseförlopp hände med Khadaffi. Nu visar det sig att Tyskland har vetat om att Erdogan försett IS med vapen och köpt olja av IS sedan 2011 så visst är det så att Erdogan har vänner som håller honom under vingarna. Ställ dig frågan, om nu Tyskland vetat om vad Turkiet pysslat med att stödja IS sedan 2011, vem och vilka har isåfall tjänat på det??

    Att du gillar folkmordsmiljonären Bildt var ju ingen skräll. Vilket åter visar vilken människosyn du har.

   • Hej Peter!
    Apropå, galet underhållande teorier 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Tja, det finns ju väl dokumenterat. Dock inte i propagandakanalerna du nyttjar, så som SVD eller annan msm. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: