Polisiär synaps


Oförmåga att hitta kopplingar mellan det som sker internt och en rad olika samhällsutmaningar, beroende på att det som sker inte stämmer in på det som förväntas hända, kan mycket väl stämma in som beskrivning av dagens polisära verksamhet.

Den som lever, förstår att samhället utvecklas. Samhället bär på en mängd nya utmaningar som lagen inte har minsta problem att hantera. Utmaningarna är att införliva den polisiära verksamheten i nutid. Ett växande utanförskap, gängkriminalitet, frustrerade ungdomar, sexövergrepp och så allt som händer på internet är tydligen terra incognita för dagens polisorganisation.

Ursäkterna börjar så sakta att rinna ut. Snart inträder stadiet då ”dumstruten” måste placeras på dagens polisorganisation. Inget av ovan nämnda samhällsutmaningar känns idag som blixt från klar himmel. Några djupare analyser för att räkna ut vad som händer med ett samhälle, där utanförskap och gängkriminalitet blir ett normalt inslag i vardagen känns som överkurs. Det som behövs är an poliskår som tränas i att hantera och förebygga dessa utmaningar. Samma sak här, det känns inte som en vetenskap i klass med Astrofysik. Det är snarare så att det handlar om elementär medmänsklighet. En människa som lever längre tider i utanförskap löper såklart stor risk att bli ”proffskriminell”. Dagens poliser ska inte vara utrustade för att jaga ortens bovar av klassik 1900 tals profil. Dagens polisiära verksamhet bör ske där utanförskap är en del av samhället. Dagens poliser behöver inte vapen och handfängsel. Dagens poliser behöver finnas med modern komptens där samhället behöver stöttas på ett sätt som hjälper människor att bli samhällsdeltagare.

Med en mera modern profil av polisär verksamhet skulle med säkerhet även få positiv effekt på rekryteringarna av nya aspiranter till polishögskolan. En polis som jobbar mer som ett aktiv stöd till befolkning gör säkert att trivseln inom yrket ökar. 1900 talet lärde polisen att det var bra att vissa poliser var specialiserade. Då fungerade det bra med t ex ordningspoliser och trafikpoliser. Men idag behövs utanförskapspoliser, ungdomspoliser, internet poliser, sexual poliser, relationspoliser etc. Med andra ord, den polisiära verksamheten behöver vandra in i 2000 talet. Det behöver skapas synapser som kopplar samman alla dessa olika nya funktioner, för att bättre skapa en stabilare grund för framtidens samhälle att fungera. Kompetensytor måste breddas och i många fall även att helt nya funktioner skapas som har rätt typ av känselspröt.

Jobbet behöver riktas mot att blir mer focuserat på att snabbt hitta olika logiska samhällskopplingar som leder fram till att brott utförs. Istället för att som nu utföra det polisiära jobbet när brotten redan utförts. Börja med att utvidga förundersöknings begreppet till flera olika nivåer. Hitta nya kontaktytor där polisiär verksamhet kan nå fram till grupperingar i samhället som normalt inte tar kontakt med polisen.

Framtiden står för dörren. Det hög tid att även polisen vandrar denna väg. Vi måste sluta att utbilda 1900 tals poliser. Vi måste sluta att skrämma bort dem som valt polisen som yrkesbana. Då krävs att poliser utbildas i samma verklighet som där de sen skall vara verksamma.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: