Det OS i Rio lärt oss


Sport och storslagna prestationer i all ära. Men OS är egentligen så mycket mera. OS som infaller vart 4 år någonstans i Världen har alltid något nytt att berätta.

Säg den som inte någon gång skapat dagdrömmar kring fantasin att semestra i Rio de Janeiro. Men verkligheten har passerat drömmen i skrivandes Värld. Denna vidunderliga stad med sin Atlantiska inramning i ljusblått är i själva verket en sanitär oangelägenhet. Snacka om att tänka bakvänt. Först bygga en stad i ett paradis som lockar turister i oändlighet, för att sen se om det verkligen fungerar och hoppas på det bästa.

Det är visserligen inte första gången samhällen blommar upp i Sydamerika för att sen dö ut. Men likheten är slående. Beslutet att bygga ett samhälle är enkelt. Men att få samhället att bli långsiktigt hållbart är något helt annat.

Det fanns en tid i Sverige där samhällen byggdes utan rent vatten och fungerande avlopp. Då ledde det till att människor insjuknade och dog i stora skaror. Idag kan alla sjukdomar till följd av dåligt vatten och avlopp botas. Så människor dör inte i samma omfattning. Men långsiktigt blir ekvationen ohållbar.

Det finns mängder med vetenskap kopplat till detta ämne. Här finns kopplingar till i stort sett alla samhällsutmaningar. Rent vatten och fungerande avlopp är grunden till alla samhällens långsiktiga överlevnad. Byggs dessutom detta samhälles ekonomi mycket på att turister besöker landet i hopp om fina badstränder och rent fräscht badvatten, då finns ett moment 22 att hantera. Rent badvatten – Mycket turister som ger inkomster. Motsatsen känns onödigt att påpeka. Frågan är hur de tänker som styr i Rio de Janeiro?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: