Ständigt denna frihet..


Frågan är vilka som är minst frihetsbejakande, feminister, kommunister, socialister, nazister eller Islamister. Varför skall det vara så svårt att låta människor vara fria att tycka, tänka, uttrycka, ligga etc. etc. Det är alltid i en Moderats intresse att ständigt jobba för största möjliga frihet utifrån alla tänkbara perspektiv. Det kan tyckas att frihet är enkelt. Men den som kan sin ”Värld” vet att så är inte fallet.

Frihet är det minst självklara av alla ämne. Men det är nog så att frihetsfrågan är ett ständigt område att debattera när det kommer in på förhållandet mellan man och kvinna. Då handlar det relativt mycket om vad samhället ser som jämställdhet i förhållande till vad individen gör för att tillvarata sin frihet. Feminsten skyller samhället för ojämnställda förhållanden mellan man och kvinna. Men när det kommer till att förhandla om löner i kvinnodominerade yrken tillåter sig kvinnor sänkas av de mest banala argument som håller nere kvinnors löner. Samma kvinnor gör sen en stor sak av att hålla feminismens fana högt.

Samma sak gäller den för dagen heta diskussionen kring Burkini. Frihetens grundpelare handlar om individens rätt att förhålla sig till sin kropp och hur den skall utsmyckas. Den kvinna som stortrivs i Burkini skall såklart bära en sådan när som så önskas. Men det är skrivandes övertygelse att alla kvinnor som bär Burkini inte gör det av fri vilja. Alltså, Kvinnor som bär Burkini gör det för att Islam tycker det är farligt för män att se en lättklädd kvinna. Män i väst tycker att kvinnor skall bära Bikini. Säg den som nu tycker att frihet är enkelt. Vilket är då kvinnas perspektiv? Även här finns olika nivåer. Men i grunden handlar allt om mannens oförmåga att förhålla sig till kvinnans fria vilja och fria uttrycksformer. Det är inte ett manligt problem hur kvinnor klär sig. Visserligen finns säkert många kvinnor som har synpunkter om hur män klär sig(Antagligen av välgrundade orsaker).

Vid en djupare anblick, finns en sammanblandning av definiteriner. Män har inga problem med hur kvinnor klär sig så länge den inte blir utmanade. Samma sak gäller allt annat kopplat till Genus och Jämställdhet. Men hur kan en man bli utmanad av en lättklädd kvinna? Det handlar inte om vad som kan vinnas utan vad som kan gå förlorat. En lättklädd kvinna kan förvrida en mans sunda förnuft, därför utifrån en haltande logik fattas en mängd olika beslut, som för en mängd mindre önskade effekter.

Hur en kvinna klär sig utifrån färg, form och smak är inte något som påverkar en man i någon större utsträckning. Men om en kvinna får högre lön, stiger i rang på arbetsmarkanden, förvrider en mans logiska tankebanor, då blir kvinnan ett samhällsproblem som måste hanteras av män och feminister.

För en Moderat är detta inte ett problem. En Moderat gläds med människor som är attraktiva, tjänar mycket pengar, vill stiga i graderna, jobbar hårt. etc. Det är inte en fråga och kön, utan en fråga om hårt målmedvetet arbete. Människor som jobbar hårt att gör sitt yttersta att på verka sin frihet känner sig väldigt sällan ofria. Något som faktiskt kan utföras av alla människor. Kvinnor som bär Burkini mot sin fria vilja har såklart en frihetskamp att utkämpa. Precis på samma sätt som de kvinnor som vill bära Burkini skall kämpa för sin sak. Frihet är multifunktionell och utgår alltid från individens horisont.

 

2 svar

 1. För en gång skull kanske vi är någolunda överens.
  Slår du på feminism så får du många tolkningar.
  En del hävdar att kvinnors frihet sitter i kläderna eller bristen på dem.
  Andra kvinnor menar att könet är underordnat kapaciteten som en människa har och förvärvar.
  Ja definitionerna är många och varje kvinna blir salig på sin tro.
  Dock är fördomarna stora inom gruppen män ( speciellt om den där lilla tösen som man var mentor åt plötsligt blir chef ) och idag kanske problemen med omklädningsrum är underordnad problemet med sexuella trakasserier o definitionen av det och mobbing ( detta är dock inte vare sig ett könsproblem eller ett nytt till landet kommet etniskt problem )
  Det är ett problem helt enkelt
  Som ung och kanske söt ( jag tycker inte att jag var det, men mina döttrar är det ) fick man mycket uppmärksamhet, ibland av dunkla skäl som jag fortfarande inte begriper.
  Jag var inte feminist eftersom allt jag ville gavs åt mig.
  Jag jobbade mycket och levde ett gott liv, som det sedan skulle visa sig på andra kvinnors bekostnad.
  Sedan kom barn och familj och jag liksom kvinnorna innan mig fick ta ansvar ( Vår generations kvinnor blev inte avskedade för att vi vare sig gifte oss eller fick barn )
  Men karriären stannade upp eftersom man inte kan jobba lika mycket med små barn i hemmet.
  Eller kan man?
  Både män och kvinnor tog för givet att just en mor behöver mindre arbetstid för att sköta en familj och ens föräldrars åldrande och sjukdom gav sig till känna allt mer.
  Vi levde i en tid då män kunde vara barnlediga för att bygga altaner / bygga hus, fixa bilar och åka på älgjakt.
  En kvinna som jobbade natt hade fortfarande inte rätt till barnomsorg om någon annan kunde ta hand om barnen Läs mor eller Svärmor. Den öppna förskolan befolkades av kvinnor liksom att småskolan för våra barn gjorde detta.
  Vård och omsorg hittade förvisso hemnr men påfallande ofta var fortfarande mannen oundgänglig på sin arbetsplats och vi kvinnor jobbade ju ändå mindre o tjänade minst.
  Självklart ringde man en annan kvinna ( mamman till barnen/ dotter eller svärdotter om det var någonting )
  Så växte barnen upp och föräldrar o svärföräldrar fanns inte mer och därmed hade man samma kapacitet men mer kunskap än som ung. Men då var man gammal och förbrukad???
  Nope!
  Idag driver jag ett företag tillsammans med andra kvinnor där vi driver det på ett kvinnligt sätt ( många framförallt manliga kollegor tycker vi borde expandera fortare, ta ut mer vinst osv ) sedan försvinner de från marknaden…
  Idag är jag en sådan där feminist som du hatar!

  För jag vill att mina barn ska ta ett självklart gemensamt ansvar för sin familj.

  Att mina döttrar ska kunna studera och jobba med vad de vill utan att bli fattigpensionärer, eftersom deras män kanske inte behöver mer än gymnasiestudier för att få ett jobb oavsett vad de läste på gymnasiet, medans de måste plugga vidare

  Att de har en självklar rätt till heltid och ett jobb som motsvarar deras examen och förutsättningar i övrigt. ( alltså inte ett där det tas för givet att de kan skaffa barn, för jag tror inte på jungfrufödsel.)

  Att deras yrkesliv präglas av respekt för människor

  Min feminism finns säkert med i en hel massa feminismer som stör många, inte bara för att jag har dem, utan mest för att jag är en gammal kärring!

  Men det bjur jag på!

  • Hej Birgitta,
   Jag förstår att du vill säga mycket. Men jag har svårt att ta in allt.
   Jag störs inte av feminism. Jag tror på frihet. Min politiska kamp handlar om frihet. Frihetskampen har inget kön, inga kläder och inga tillgångar. Frihet är det smycke som alla kan bära, vårda och äga. Men då krävs muskler, intelligens, mod, insikter och en oändlig tro på människans förmåga.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: