Det goda samtalet


Kommunikation för kommunikationens egen sak är dagens stora grej. Tiden ägs av den mobila telefonins magi. Med stor säkerhet, har aldrig någonsin människan kommunicerat mer än idag. Det är till och med så att kommunikationen i sig blivit en het handelsvara.

Kommunikationens innebörd är uppenbar. Det handlar om att överföra information som av olika anledningar innebär något som är viktigt för parterna som utför ett meningsutbyte. Det är så mänskligheten fungerar och sannolikt kommer att fungera i all oändlighet. Kommunikationen idag är helig, något som kan liknas vid forna tiders förhållande till religion. Kommunikationen skall idag inte förväxlas med forna tiders samtal och samförstånd. Idag är samtal något som utförs i stunder av kriser och andra former av mera livsavgörande skeden. Måste man föra samtal är kommunikation en länk till att inleda kontakt som i sin tur eventuellt leder fram till ett potentiellt samtal. Men inte allt för sällan leder kommunikationen inte till något annat än just meningslöst pladder. Kanske är det så att här uppstår avarter typ nät-hat. När kommunikationen blir ett självändamål upphör behovet att förmedla sånt som har betydelse. Eftersom människan är en social skapelse fortsätter kommunikationen, trots att det meningsfulla samtalet för längre sedan upphört. Något som sker gradvis, fram tills dess att kommunikationen helt enkelt måste upphöra. Det finns sociala gränser för vad som är samtal, vad som är kommunikation och vad som är något annat. Dessa gränsdragningar sätts ur spel online. Ett samtal som övergår till kommunikation för att fotsatta ner i total meningslöshet i en smartphone, löper mycket snabbt risken att bli ett hotfullt samtal. Det beror inte på att personerna i fråga tycker illa om varandra, det beror på att samtalet passerat den tidsgräns där en normal kommunikation i verkliga livet hade avslutats.

Att kunna skilja på olika typer av kommunikation har tidigare inte varit nödvändigt. Det har liksom lösts med hjälp av kroppsspråk osv. Men idag finns inte denna möjlighet på samma sätt. Det är absolut inte så att detta problem inte sett dagens ljus bland de krafter som utveklar den mobila telefonin. Det görs stora ansträngningar att kunna förmedla känslor via symboler etc. Men till steget att via känslor och intryck kunna styra kommunikation, på samma sätt som när två människor kommunicerar i verkliga livet är vägen fortfarande lång.

4 svar

 1. De nya kommunikationsmedlen och kommunikationskanalerna för människor närmare varandra. Aldrig tidigare i historien har det varit så enkelt att stifta bekantskap med nya människor från jordens alla hörn. Möjligheten att vi kan utbyta meningsfulla åsikter, idéer och erfarenheter med varandra för mänskligheten framåt.

  Det är inte apparaterna och informationskanalerna i sig som skapar näthat och att individer uppför sig illa. Människor har ett val att antingen bete sig civiliserat eller gå ner på alla fyra och börja grymta.

  • Hej Peter,
   Det finns olika typer att kommunikation. Den ”mekaniserade” kommunikationen vill idag göra anspråk på att kunna ersätta samtal och djupare meningsutbyte. Något som bör få oss samtidsmänniskor att reagera. Den mobila telefonin kan helt plötsligt vandra in på områden där den kan ställa oss människor djupare frågor om moral och etik. Ett sådant exempel är t ex Nät-hatet. Nät-hat handlar inte om att människor blir onormalt elaka för att det finns möjlighet att vara anonym och via ett nytt medium som ser dagens ljus. Det handlar om att kommunikationen helt plötsligt når nya dimensioner i ett samhälle som tappar greppet över utvecklingen. Att kommunicera utan att kunna utbyta känslomässiga och sociala signaler är något helt nytt. Idag jobbas det för högtryck inom branschen för att kunna lösa denna utmaning. Kanske är det så att politiken och värdegrunder behöver bjudas in att vara delaktig i denna utveckling?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Absolut, politiken, samhället, föräldrar m.fl, alla har vi ett ansvar att upprätthålla ett bra samhälle med värderingar som majoriteten ställer sig bakom. Men tekniken som sådan har inget med näthat att göra. Det är människor som hatar, inte teknik. Dessutom, vi är bara i början av den tekniska användningen vad gäller det nya sättet att kommunicera. Mobiler/ipads etc kommer bara bli mer avancerade och när VR-tekniken slår igenom på bred front kommer vi ställas inför samma frågeställningar som vi gör idag.

   • Hej Peter,
    Håller inte med dig. Tekniken i sig är en stor utmaning. Börjar tekniken kunna tolka och vidareförmedla våra känslor och instinktiva signaler, står vi inför helt nya och oförutsedda utamningar. Kanske en app som avslöjar om/när du ljuger, eller en som avslöjar om/när du blir förälskad etc etc.

    Bara fantasin sätter gränser..

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: