Vänstern är ideologisk populism


Det förpliktigar att göra anspråk på vad som är rättvisa. Vänsterns syn på vad som är rättvist har byggt upp en logik som varit allmänt vedertagen under snart 100 år. Robin Hood-perspektivet är lätt att förstå. Världens grundläggande indelning skulle vara att särhålla Rika och Fattiga. Sagan har via vänsterns haltande logik tillåtits få verkliga dimensioner. Alla som levt vet att Världen består av fler än Fattiga och Rika.

Verkligheten idag är något helt annat. Samhällets stora utmaningar är inte att hantera förhållandet mellan Fattig och Rik. I dag saknas människor som vill jobbar hårt i syfte att bli Rika. Sannolikt beror detta på vänsterns retorik. Det är en direkt följd av en politik som demoniserar personer som uppbär materiell rikedom. Här finns många av de faktorer som skapar utanförskap.

Jobb och löner är inget problem för den person som tror på sin förmåga att påverka sin frihet och sin egen förmåga att skapa. Jobb och löner är bara ett problem för den som inte känner sig delaktig. Byggs det upp ett samhälle som inte premierar den som jobbar hårt och utveckar sina förmågor, är det samma sak som att bygga upp attityder, som gör att utslagningen ut ur samhället tar fart.

Det är vad som händer när samhället ”fingrar på” individens handlingskraft. Det finns i huvudsak två grundläggande faktorer som är aktiva i detta sammanhang. ”Vägar in” och ”Drivkrafter”. Skulle även kunna utryckas som så här, vid starka drivkrafter så öppnas fler vägar in, alt finns det många vägar in, så stärks drivkrafterna att vilja komma in i samhället.

Den gamla klyschan; ”Det måste löna sig att jobba” har många dimensioner. Men kanske ur ett modernt samhällsperspektiv är det kanske mera korrekt att formulerar om den gamla klyscha på detta sätt; ”Det måste skapas ett samhälle där hårt jobb premieras”.

Den gamla Robin Hood-klyschan; Ta från de rika, för att ge till dem fattiga, måste landa i den samtida verkligheten. ”Skapa drivkrafter åt de fattiga så att de kan jobba hårt och bli rika”, låter som en slogan värdig samtiden.

 

 

 

3 svar

 1. I tider då skeenden accelererar sitter du som fastcementerad i vänster/höger-paradigmet. Människor som du är sådana som framtidens barn kommer läsa om i skolorna som höll fast i det gamla så hårt och vägrade förstå att människans historia skrivs hela tiden. Rådande samhällsmodell som du krampaktigt håller fast i kommer förändras så mycket och så fort, och den gör det i detta nu, men du ser det inte för du har båda balkarna i ögonen. Fascinerande.

  • Hej Peter,
   I bland undrar jag om du läser mina inlägg innan du kommenterar.
   Om du slår ihop alla mina inlägg och silar mer dem till ett enda budskap, så handlar allt om individens frihet. Kolla bannern på bloggen. Vita bomullsmoln på en blå sommarhimmel. Om inte detta symboliserar oändlig frihet så vet då inte jag.. Hur du lyckas tolka detta som ett fastlåst vänster/höger tänk, övergår det lilla förstånd till tillskriver mig att vara ägare utav. 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Eftersom det enda du skriver om i dina inlägg är att borgerligheten är det bästa som finns under dina blå himlar och fluffiga molntussar och socialism är ondska så är det naturligtvis på det viset att du är fastlåst i vänster/höger-paradimet. Du förstår det inte ens själ. Så förblindad är du av din övertygelse, som någon annan har lärt dig att tro på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: