Det nya Matlandet Sverige


Det pågår en ideologisk strid, en strid som handlar om de rödgrönas syn på landets alla små företag som framställer mat. Här finns ideologiska spänningar som de rödgröna har svårt att hantera. Något av det första de rödgröna gjorde efter valet 2014 var att skrota projektet ”Matlandet Sverige”. Detta projekt var designat att gynna omställningen av det Svenska jordbruket. Tanken var att olönsamma konventionella mjölk och köttproducenter skulle bli ekologiska, småskaliga moderna livsmedelsproducenter som berikar marknaden med närodlad mat.

Ideologiskt är detta något som inte passar in i den rödgröna ideologin. För att göra allt detta begripligt behövs ett historiskt perspektiv. När Sverige befann sig i den värsta ”vänsterröran” under 1900 talets mittendel, skulle alla jordbruk drivas med hjälp av statliga subventioner. Ett system utformades på ett sätt där Sveriges bönder i praktiken blev mjölk och köttproducenter anställda av den Svenska staten. Helt oberoende av efterfrågan från mjölk och kött garanterade staten Böndernas inkomster med i stort sett fasta liter och kilopriser.

Det behövs inte mycket fantasi för att förstå att alla dagens problem inom jordbruksnäringen härstämmar från dessa tider och den dårskap som tilläts råda. Det är alltså samma ideologiska tankegångar som idag skall designa en ny livsmedelsstrategi för Sverige. Lägg där till en handfull förvirrade miljöpartister.

Att det nu runnit iväg två år, utan att ens ett embryo till en ny strategi sett dagens ljus, om hur den Svenska matproduktionen skall växa sig stark in i framtiden är kanske utifrån detta perspektiv inte speciellt konstigt.

Det är en gåta att Svenska bönder tillåts lägga ner sina verksamheter, samtidigt som marknaden skriker efter närproducerad ekologisk mat. Även om de är helt mot de rödgrönas ideologi, men på något sätt måste den fria marknadens krafter tillåtas komma i kontakt med Sveriges bönder. Alla blir vinnare då. Sveriges Bönder blir vinnare, då de kommer i kontakt med en expansiv marknad. Miljön blir vinnare då Jordbruken ställs om att producera med ekologiska metoder. Konsumenterna blir vinnare när det äts mer ekologisk mat. Folkhälsan blir vinnare då det kommer in mindre gifter i maten. Landsbygden blir vinnare då det kommer att skapas fler nya jobb i småskaliga livsmedelsföretag. Valfrihet och mångfald kommer att gynnas beroende på att utbudet av råvaror kommer att ökas. Med mer närproducerad mat krävs mindre miljöskadliga transporter. Många småskaliga livsmedelsföretag drivs och ägs dessutom av kvinnor, det går alltså att bygga upp ett jämställdhetsperspektiv när småskaliga matproducenter blir fler.

Det finns i stort sett bara en sak som står i vägen och det är att Sverige styrs av en rödgrön regering.. Ytterligare en orsak att snarast möjligt byta ut den rödgröna röran..

 

 

3 svar

 1. Ja vi har ju pratat om bönder och jordbruk tidigare i denna märkliga blogg. Under alliansens tid vid makten tvingades mer än 8 000 bönder lägga ner sin verksamhet. Då tyckte du det var helt i sin ordning och att det var ”marknadens svar” och inget konstigt med det. Bönderna fick skylla sig själva enligt dig.

  Nu är det den rödgröna röran som styr och bönderna har lika svårt att överleva som tidigare och helt plötsligt är det inte marknadens fel utan politiker och enbart rödgröna sådana. Du går verkligen inte att ta på allvar.

  Den här veckan har Östersund stått värd för Östersund UNESCO City of Gastronomy, Region Jämtland Härjedalen där lokala matproducenter fått visa upp sig i hållbart jordbruk där lokala råvaror tas om hand, förädlas, distribueras och säljs till kund. En växande marknad och där framtiden finns. Bönderna har att slåss mot såväl rödgröna som blåbrunn politiker och återigen, som jag skrev i en annan kommentar. Om vi ska få till stånd någon förändring i samhället måste vi börja med att förändra oss själva.

  http://www.unesco.se/ostersund-och-jamtland-arrangerar-unesco-creative-cities-networks-globala-arsmote-september-2016/

  • Hej Peter,
   Du blundar för verkligheten. Här pågår en hård ideologisk strid. Orsaken till utmaningarna inom Jordbruket idag, handlar om ideologiska (s)ynder i det förgångna.
   Detta är ett faktum (s)om måste hanteras. Det vi (s)er idag är direkta följder av ideologiska beslut. Idag finns möjligheten att välja en annan ideologisk inriktning. Med detta ideologiska bagage skall dagens rödgröna röra ta sig an framtiden. Det skall bli spännande att höra vad som kommer ut. Hur skall socialismen passas in i samtiden utan att plocka fram alla gamla lik.. Löfvén och co har att fundera över..
   Läs gärna om Alliansen ”Matlandet Sverige” om du kan. De rödgröna har dödat så många länkar som möjligt..

   http://matlandethuvudstad.se/om/mal-for-matlandet-sverige.html

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Bra att du erkänner dig till den ideologi som gjorde att 8 000 bönder fick dra ner skylten under alliansregimen. Den rödgröna regimen har jag inte heller mycket till övers. Till skillnad från dig ser jag inte så stora olikheter mellan dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: