Bonderomantik som blev författardrömmar


I en inte allt för avlägsen dåtid var den stora drömmen att bli Bonde. Under denna tid var författaren ovanlig på samma sätt som glassförsäljare vid Nordpolen. Idag ser utvecklingen ut att gå i motsatt riktning. Ibland ställer man sig frågan om vilka som läser alla dessa nya författares olika inbundna alster. Men tydligen finns tillräckligt med nya läsare..

Hela denna process är på tok för intressant för att lämnas i fred med en så pass ytlig analys. Det måste vara någonting större som driver fram den växande skaran författare i Sverige. Återigen behövs hjälp av det som lite slarvigt brukar kallas medielandskapet. En rapportering av händelser som beskriver mänsklighetens storslagna bedrifter har förskjutits till att handla om människors svarta hål i själen. På många olika sätt har det visat sig att det som t ex händer inom en idrottsman, är idag mycket mera intressant än idrottsmannens storslaga resultat. Hela detta perspektiv öppnar upp ett helt nytt underlag som öppnar upp nya drivkrafter att vilja bli författare. 1900 talet användes Jordens tillgångar att skapa grunden till allas välstånd. 2000 talet ser ut att vara i början av att bygga upp ett underlag där människor faktiskt kan må bra i det nyligen skapade välståndet.

Åter till spaningen om att Bondedrömmen förvandlats till författarambitioner. Varför så många blev Bönder under 1900 talet, är kanske samma typ av drivkraft som idag väcker författardrömmar. 1900 talet var århundradet där Fattigsverige bliv välfärdsnationen Sverige. Tak över huvudet, rena och hela kläder, mat på bordet, vård, skola och omsorg etc. Hela detta projekt byggde på hårt fysiskt arbete, det hackades betor, plöjdes tegar och skördades med en sällan skådad intensitet. Kort sagt, Bonden blev Kung.. Det är absolut ingen tillfällighet att Sverige konung under sin ungdom bar på en dröm om att få bli Bonde. Det skrevs musik på detta tema som förhärligade det hårda jobbet. Tore Skogman och Gösta ”Snoddas” Nordgren är bara några av de artister som var med och skapade Bonderomantik anno 1900 talet. Om den unge Kung Carl-Gustavs dåtida dröm var verklig eller om det handlade om ett PR-jippo lär vi aldrig få veta.. Ur detta perspektiv är det ingen vågad gissning att Prinsessan Estelle kommer bära en dröm att vilja bli Författare..

Idag har Bondens Kungakrona hamnat på sned. Romantiken har falnat, om man räknar bort Bonde söker fru. Bara en sådan sak att Bönder idag behöver söka sin partner via annons säger en hel del. Något som hade varit 100% onödigt 1948. Då var Bonden Kung..

Dagens författare är 1900 talets bönder. Det kommer att dröja minst 100 år innan TV 4 lanserar programmet ”Författare söker fru”.. Idag är Författaren Kung/Drottning..

Dagens Författare skall bruka själens och sinnets (j)ord. Bringa klarhet i vilken typ av gödning som behövs för att skapa det goda livet. Hitta de grödor som får själen att slå ut i blom. Skörda livets grödor som för fram mänskligheten till nästa nivå.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: