Nästa gång är gången efter nu


Bättre lycka nästa gång, heter det när något inte utvecklats som planerat. Tiden är fascinerande ur många perspektiv. Idrott och prestation är tillfällets värsta fienden och vän samtidigt. Något som sällan tränas i idrottens Värld är förhållandet till tid. Varför är det så att vissa människor tycker sig ha all tid i Världen, medans vissa som befinner sig i samma situation upplever stress?

Det är en spännande fråga i dagens stressade samhälle. Tiden håller alltid samma takt. Men när det kommer till individer är förhållandet annorlunda. Att gå i takt med tiden är antagligen inte tillräckligt när tiden skall anpassas på individnivå. Här kan vi börja med ett enkelt antagande; en prestation = utförande + tid/energiåtgång. Om en person har väldigt mycket tid behöver hen kanske inte vara speciellt skicklig när det kommer till utförande. Är personen däremot en väldigt skicklig utförare behövs mindre tid. Men så läggs en faktor in, där energiåtgång beaktas, uppstår en ny dimension. En inte allt för skicklig utförare behöver 2 timmar att utföra en prestation så att den blir godkänd men har en låg energiåtgång. En annan utförare uppnår samma resultat efter 30 minuter men bränner dubbel mängd energi. Nu är det möjligt att hantera två frågor:

1, vilken av utförarna löper störst risk att bli utbränd?

2, vilken av dessa två utförare hade fått jobbet, om det varit så att testet hade utförts som ett prov inför en nyanställning?

Svaret är uppenbart…

Ska ekvationen bli fullständig behövs en skala som klarar av att hantera utförandets kvalitet. Säg att en skala 1-10 hanterar utförandets kvalitet, där tio är högsta betyg. Med denna enkla ekvation blir det möjligt att hantera stress ur ett individperspektiv.

Det är fullt möjligt att under en kortare period prestera på en nivå som ligger klart över snittet, om det bara sker på ett sätt som balaserar upp med en efterföljande period där utförande tillåts ta längre tid. Alternativt att arbetsuppgiften byts ut mot uppgifter där kravet på utförande är lägre ställt.

Frågorna som bör besvaras vid en nyanställning kan vara som följer: Vilken snittnivå kan du prestera över tid? Känner du till vad som krävs för att prestera med ett jämnt utfall? Klara du av att balansera din kost så att din energiåtgång följer din prestationsnivå?

Det handlar om att förebygga hoppet om en bättre ”nästa gång”. Låt varje gång bli den gång då det sker…

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: