Norsk skidåkning på glid


Rödklädda Norska skidåkare med oändligt långa toppformar och tillsyndes ett konstant perfekt glid. Enbart denna mening för tankarna till de forna Öststaternas dopade idrottare..

Alla som försökt skapa en karriär inom idrotten vet att idrott handlar om förkylningar, mörka kalla löprundor, misslyckade formsatsningar, muskelsmärtor och förmågan att hantera nederlag. Den som någon gång upplevet en formtopp vet att den normalt som längst kan vara 3-4 veckor. Sen kommer bakslagen som ett brev på posten. Det är naivt att intala sig att det Norska skidundret den senaste tiden enbart handlar om grötfrukostar och hård träning.

Ett intressant perspektiv uppstår när man tittar på Charlotte Kallas utveckling de senaste två åren. Hon befinner sig i den tid i sin idrottkarriär då hon normalt skall vara som bäst. Hon har ägnat hela sitt liv åt träning på elitnivå. Hon är i samma ålder som Therese Johaug. Enligt skrivande en mera komplett skidåkare vid en jämförelse med Therese Johaug. Det borde vara så att skillnaden mellan dessa två åkare är en fråga om dagsform och tiondelar. Utvecklingen Therese Johaug uppvisat det senaste två åren kan inte förklaras med ökad eller någon specifik träningsmetod eller mängd. Det är sant att hon gjort framsteg vad gäller teknik och utförande under tävlingsmomentet. Skulle det däremot enbart handla om teknik så borde det vara Charlotte Kalla som är den bäste åkaren av dessa två. Skillnaden mellan dessa två Skidåkare handlar om två andra avgörande delar; 1, formtoppningens längd och nivå. 2, förmåga att hålla högt tempo under lång tid.

Två delar som skrivande inte anser kan handla om något annat än doping i fallet Therese Johaug. Tyvärr är det nog så att Therese Johaug bara är toppen av ett isberg. Det Norska skidundret kan mycket väl vara en tickande dopingbomb.

Som idrottsnörd har skivande roat sig med att klocka strecktider och jämfört med tidigare år i Världsskidåkningen. En så bra skidåkare som Marcus Hellner tycker kanske många har gjort sitt i Världstoppen. Men sanningen är den att hans strecktider i snitt ligger på ungefär samma nivå de senaste 4 åren med en liten ökning de senaste två åren. Vad skrivande kan tycka är en normal utveckling. Vid en identisk kontroll vad gäller strecktider med en åkare som Martin Johnsrud- Sundby, handlar utvecklingen om en ökning motsvarande 28% under samma tid. Att öka med 28% under denna relativt korta period, från en redan hög nivå, kan bara förklaras med otillåtna medel av någon sort.

Det finns såklart mera. Astmamedicin till friska människor är anmärkningsvärt. Men det som är mest anmärkningsvärt är att en toppidrottare använder en dopningsklassad salva som innehåller anabolas steroider. Här får man lätt intrycket att det handlar om en snabbt påkommen ursäkt för att dölja något annat.

Som sportälskare i allmänhet, men med uthållighetes idrott i synnerhet är detta mycket sorgligt. Nu behövs att korten läggs på bordet. Alla dopade Norska medaljer skall lämnas tillbaka. Låt årets vinter bli en säsong då Skidåkning handlar om kamp som avgörs efter en strid enda in på mållinjen. Som inte handlar om dopade Norska skidåkare som defilerar i splendid isolation..

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: