Porrens politiska perspektiv


Sexism, Jämställdhet och Feminism framställer relationen mellan man och kvinna som en kamp. Samtidigt är ”nätet” fullspäckat med Kvinnor som agerar sexslavar åt män. Då är kanske så att det finns några få kvinnor som konsumerar denna typ av sex. Men antagligen är det så att 99,99% av dem som konsumerar grova sexhandlingar på ”nätet” är män. Ett påstående helt utan vetenskaplig grund. Det står vem som helst fritt att sticka hål på ”hukskottet”.. Om det finns någon som vågar?

Marknaden är kanske en blind skapelse med många fel och brister. Men den är till 100% pålitlig ur ett speciellt perspektiv. Finns efterfrågan så är marknaden inte sen att leverera tillgång. Ur ett humanistiskt perspektiv tycks drivkraften att utföra sexuella handlingar vara möjlig att koppla till många olika mänskliga drifter. Något som tycks ha passerat den djupare analysen är att det sexuella våldets utgångspunkt. Varför våldshandlingar kopplas till sexualitet, varifrån kommer människors vilja att blanda samman sex och våld?

För det första hade det varit spännande att veta hur stor del av de sexhandlingar mellan människor som verkligen är ömsesidiga handlingar där båda parter utför handlingarna helt utan minsta lilla tvång. Kanske är det så att frågan om sexövergrepp är speglad ur fel perspektiv. Idag finns mängder med exempel där sex utförs under diverse olika former av våld och tvång. Men vad är då den direkta motsatsen? Hur sexhandlingar mellan människor bör eller skall utföras är information som sällan eller aldrig når ut ur skuggorna. Om det fanns någon sådan information, hade det då funnits en marknad för denna typ av information?

Sex och sexualitet är laddade ämnen. Hitta den människa som kan utföra en djupare analys som beskriver sexuellt upphetsning som leder fram till sexuell aktivitet ur ett vetenskapligt perspektiv. Men det är ett jobb som behöver utföras. Det är viktigt att sexuella relationer skall kunna särhållas från begrepp som sexism, jämställdhet och feminism på ett konstruktivt sätt där det blir möjligt att föra en konstruktiv debatt. Viljan och drivkraften som leder fram sexhandlingar människor emellan är essentiella för mänsklighetens överlevnad. Begrepp som kärlek, omsesidig respekt och närhet är en annan sida av mänskliga relationer som dagens samhälle ofta har svårt att förhålla sig till. Sannolikt är det så att många ungdomar som idag konsumerar sex på ”nätet” i grunden söker kärlek, omsesidig respekt och närhet. Men får istället se män som sexförnedrar kvinnor. Här finns en roll som politiken kan spela. Det finns mycket små chanser att angripa problemet genom att angripa utbudet. Däremot finns chansen att angripa konsumtionen.

Dagens sexualundervisning har de bästa avsikter. Att lära tonåringar använda kondom, lära ut om könssjukomar är mycket viktigt. Men idag glöms vägen som leder fram till sexhandlingar. Något som definitivt inte finns med är den sexuella upphetsningen och vad som händer när det uppstår vilja att vara delaktig i sex. Även att kunna sätta ord till, kunna beskriva sånt som kärlek, omsesidig respekt och närhet. Det är inte självklart att skolan skall bära denna roll. Dagens medielandskap är ett mycket bättre forum. Poddar som beskriver en annan sida av sexualitet är en mycket bättre kanal att nå ut med budskapet.

Det pågår idag en utredning som är tänkt att kartlägga Svenskarnas sexvanor. Här finns möjligheten att gå ett steg längre, ta fram ett kunskapsunderlag som beskriver sexhandlingar med utgångpunkt kärlek, omsesidig respekt och närhet.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: