Påven besöker Sverige


Den katolska kyrkans högste ledare, tillika Guds ställföreträdare här på Jorden besöker Sverige. Bob Dylan, Beyonce, Beatles och diverse olika Kejsare och Presidenter får ursäkta, men ett besök av en person som påstår sig vara Guds ställföreträdare får allt annat att blekna.

Det öppnar upp för intressanta funderingar. Kyrkan och religionerna har över tid gjort sig mäktiga genom att utropa sig som själavårdare. Lyft upp människans utmaningar i livet till en vetenskap och därifrån utformat en maktposition i samhället som drivs ungefär som en samhällsfunktion. Denna maktposition har i sin tur skapat underlag för en maktstruktur, där det varit möjligt att göra karriär. Vilket inte på något sätt är anmärkningsvärt eller onormalt. Men betänkt ett vad som händer när samma rörelse sker i det privata näringslivet. En person med stor makt, stora inkomster, har mängder med undersåtar i beroendeställning, det är inte utan att Donald Trump kommer in i funderingarna. Vad händer med en människa som av uppenbara orsaker inte kan klättra högre i livet? En person som ändå känner sig ha kraft att fortsätta sin kamp i livet.

Här sker intressanta perspektiv som öppnar upp existentiella dimensioner. Den gamla klyschan; ”Den som söker livet hittar ofta sig själv” kan få nytt ljus ur denna vinkel. Underförstått den som till sist hittar sig själv, slutar då att söka nya utmaningar i livet. Alternativ hittar andra vägar i livet än sånt som framgång, materialism och status.

På detta sätt är Påven den ultimata karriäristen. Denna person når den högsta posten samtidigt som maktpositionen handlar om att vårda alla människors själar, vänder ryggen mot materialism och köttsliga begär.

Vad kan då sägas om Donald Trump ur detta perspektiv som inte redan sagts? Det är såklart omöjligt att påstå sig känna de drivkrafter som bär fram denna politiker. Som 70 åring tycks denna politiker inte ha problem att hitta motiv för att fortsätta jobba hårt och målmedvetet. Kanske är det så enkelt att Donald Trump helt enkelt fortfarande är en sökare. Han har kanske inte hittat sig själv som den människa han verkligen i grunden är.

Det heter att ”Du skall inga andra Gudar ha jämte mig”. Ur detta perspektiv handlar det kanske om att jag inte skall försöka vara större än mig själv. Inte försöka vara sin egen härskare.Jag skall underkasta mig mina svagheter. Låta andra vara med och hjälpa mig att hitta rätt i livet.

Påvens uppgift här på Jorden är att hantera den roll som är större än livet. En roll som ingen människa förutom Påven skall behöva bära. Ett ljus som kan hjälpa alla sökare här på Jorden. Låt Påven bära denna tunga börda, så att alla vi vanliga kan fokusera på att bygga hållbara samhällen och vårda våra liv utifrån bästa tänkbara förmåga.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: