Kakburken Saudiarabien


Frestelsen att ta en extra kaka till kaffet är det nog få människor som inte känner av. Detta trots att alla vet att det är den där extra kakan som sätter proppar i blodådror och lägger sig som bilringar rund midjan. Där det finns näring, finns det alltid ett begär. När den fria viljan lämnas oberörd finns alltid ett val. Det finns alltid ett val, det finns alltid ett val som är mindre bra än något annat.

När det kommer till länder som Saudiarabien finns inget fritt val. Landets diktatur bygger på allt som vi idag vet är skadligt och långsiktigt ohållbart. Landets ekonomi är uppbyggs på inkomster från olja. Landets styrs med våld, förtryck och ojämlikhet. Kvinnans rättigheter är obefintliga. Men här finns ett land som gärna binder upp sig kring diverse olika intressanta affärsuppgörelser. Få händelser är så intressanta ur ett moraliskt perspektiv som när länder knyter lukrativa affärsuppgörelser med diktaturer.

Inkomster i statskassan, välfärd och välbefinnande ställs mot att människor dödas, förtrycks och torteras. Är det ens möjligt att få fast mark under fötterna ur detta perspektiv. Går det att bygga upp en hållbar moral ur detta uppenbara förfall?

Kanske går det att säga; ”Fattar beslut, ät kakan och lev med konsekvenserna..” Ät kakan, må bra för tillfället, bli tjock och lid av konsekvenserna efter blodproppen.

Men moral är inte enkelriktad. Moral kan och bör riktas åt olika håll. Som Svensk finns ingen bristande moral i att jobba för utvecklandet av landets välfärd. Om Sveriges välfärd jobbar för ett mera jämställt samhälle, kan det mycket väl resultera i att kvinnor även i Saudiarabien blir mer Jämställda.

Frihandel och affärer är välståndet och välfärdens grundsten. Men den fria handeln har ett stort ansvar. Sverige är inte hela Världens samvete. Sverige är aktör på precis samma marknad som omfattas av skurkstater som t ex Saudiarabien. Moral ur Sveriges perspektiv handlar om att bygga Sverige starkt. Kan denna rörelse på något sätt bidra till att andra länder blir mera jämlika, mera jämställda mindre diktatoriska etc, då är det såklart mycket bra.

Moral kan riktas, men aldrig verka i två riktningar. Moral i två riktningar är dubbelmoral. När Margot Wallström gör öppna uttalanden om missförhållanden i en diktatur som i t ex Saudiarabien gynnas inte Sveriges eller Saudiarabiens kvinnor. Däremot missgynnas Frihandel som bygger Sveriges välfärd och välstånd starkt i framtiden. Sverige har inget att vinna på att pracka på andra länder hög moral. Sverige och landets ministrar skall istället göra smarta affärer som kan växa fram till följd av Sveriges välstånd och välfärd som kommer utav landets relativt höga moral.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: