Mer Ekologisk mat


Den rödgröna livsmedelsstrategin låter vänta på sig. Som vanligt när den rödgröna regeringen arbetar är slutprodukten en överraskning. Men nu finns möjlighen att agerandet går att förutse. Information som sipprat ut vad gäller den kommande rödgröna livmedelsstrategin kommer den att understödja Ekologisk mat. Strategin kommer omfatta hela livsmedelskjedjan från Jord till bord. Ekologiska livsmedel är framtiden även om perspektivet lyfts över den rödgröna livsmedelsstrategin.

Det är självklart att framtidens livsmedel måste vara Ekologisk. Mängden gifter och kemikalier i dagens mat är ohållbar. Antibiolika i kött, bekämpningmedel i frukt och grönt och kemiska tillsatser äventyrar folkhälsan på ett sätt som inte kan accepteras.

Utvecklingen måste vändas. Men inte genom begränsningar och pålagor utan genom stimulanser. Det måste vara lönsamt att bli Ekologisk. Här kan politiken vara en effektiv regulator. Ett första klokt steg till ett Ekologiskt samhälle är att stimulera efterfrågan av Ekologisk mat. Ett sådant steg skulle vara att momsbefria Ekologisk mat. Höj statusen för Bönder som driver Ekologisk verksamhet, genom att låta delar av verksamheten som berör Ekologiska grödor och djur vara befriad från moms. Dessa företag borde även vara befriade från arbetsgivaravgifter då Ekologiska gårdar är mera arbetskrävande.

Den ökade konkurrenskraften som den bottagna momsen skapar bör bytas mot insatser som utvecklar nya produktionformer utan kemiska tillsatser. Det är viktigt att fler livsmedelsproducenter vågar ställa om verksamheterna till att använda Ekologiska råvaror. Känna trygghet med att marknaden efterfrågar mat med Ekologiskt ursprung. Då behövs refomer som bygger trygghet i alla led. Men det kan inte ske med rödgröna pekpinnar och pålagor. Skall Sverige snabbt ställa om till att bli en Ekologisk nation, då måste det löna sig att vara Ekologisk.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: