Effekten av ett delat samhälle


En hårt, kanske förgäves kämpande Riksbank brottas med penningpolitiska utmaningar som kanske enbart berör vissa delar av det Svenska samhället. Ett fenomen där Sverige enbart utgör är en mindre del ur ett Europeiskt perspektiv, även ur ett Globalt dito. Under s.a.s normala  omständigheter är räntan ett effektivt redskap som fungera ungefär som en katalysator. Rensar bort oönskade inslag och ser till att gynna sånt som är önskvärt. Ökar priser och löner på ett oönskat sätt (Risk för växande inflation) då är det normalt enkelt att höja räntan så att efterfrågan och tillgång balanserar. Förhållandet mellan ränta och inflation är i grunden en ganska enkel konstruktion.

Det som idag utspelar sig är unikt. Räntevapnet fungerar inte så som erfarenheten vill göra gällande. Räntan sänks regelbundet, men önskad effekt uteblir. Syftet med sänkt ränta att skapa högre löner och priser resulterar inte i ökad inflation, utan enbart en inflation i sänkningar av räntan.

Denna blogg har uppreptat lyft fram utanförskapet i alla dess olika former. Med detta inlägg är tanken att lyft upp ett nytt perspektiv i ämnet utanförskap. Det som händer idag är att den ”dopingeffekt” som samhället skapar med extremt låg ränta och en jobbfientlig rödgrön skattehöjar politik, förvandlas till riskabla prishöjningar i storstäderna och ett ökat bidragsberoende i övriga Sverige.

En samhällsrörelse som kan liknas vid en dopad idrottsman som utan att tävla och träna vinner första pris. Det finns egentligen enbart en väg framåt. För det första, måste det skapas ett samhälle där ansträngning och hårt jobb premieras. Sen behöver skatter vara anpassade att gynna sånt som som bygger samhället starkt i framtiden. Ett dynamiskt skattesystem som gynnar Ekologiska livsmedel, Ekologiska produkter och material, nya klimatsäkra energisnåla boendefomer, samåkning, kollektiva färdsätt, moderna enkla tjänster, bra skolor, en effektiv modern välfärd, ökad valfrihet osv.

Med dagens samhällsutveckling gynnas s.k. ”gamla värden”. Den låga räntan gynnar att bo i en dyr omodern innerstadslägenhet, leva en dyr energislukande livsstil, bära billiga importerade kläder, att konsumera kött och dålig importerad snabbmat, att leva en osund livsstil, driva dåliga skolor osv.

Det är denna samhällsutveckling som grundlägger dagens växande utanförskap. Vi ser idag en politisk rödgrön värdekjedja utan tydliga ideologiska linjer som angriper denna utmaning. Om utvecklingen skall vändas måste det finnas fler som väljer ett aktivt samhällsdeltagande. Det måste finnas fler som väljer att anstränga sig och ta mer ansvar i samhällsbygget.  När det skapas mer och fler ”moderna värden” i fler delar av Sverige kommer det att få till följd att efterfrågan ökar. Det kommer att driva upp priser och löner. Då behövs en plan för ett starkare Sverige. En plan som i grunden tar sig an alla dessa utmaningar på ett sätt så att fler erbjuds enklare vägar in i samhälllet.

 

 

 

7 svar

 1. Nu har detta pågått så länge att man hade hoppats på att den medvetna medvetenheten skulle öka. Det har den förvisso men inte på den här bloggen dock.

  Den ackumulerade räntekostnaden äter upp den reala ekonomin och därför är Sverige idag världens mest skuldsatta land, sett till privata skulder, som ju är det som driver vår ekonomi ”framåt”. Därför kan och kommer aldrig riksbanken kunna höja räntan utan följdeffekten att hundratusentals skuldslavar i det här landet kommer gå i personlig konkurs med allt vad det innebär. En kraschad bostadsmarknad är ett scenario, som oavsett är oundviklig. Som med alla bubblor spricker de till slut…

  Några har fattat att detta kan och kommer aldrig fungera. Södervall blir nog den siste att begripa detta. Det spelar således ingen roll om det är röd eller blå färg som bestämmer.

  Dessutom, Riksbankens direktion utses av riksbanksfullmäktige som i sin tur utses av Sveriges riksdag. Om riksdagen anser att Riksbanken har fantastiskt svårt att göra ekonomiska prognoser bör således riksdagen byta ut riksbanksfullmäktige men det väljer man alltså att inte göra och då får man väl tro att riksdagen är fullt nöjd med riksbankens meningslösa penningpolitik, som bara leder till högre bostadspriser, mer skulder och skuldsatta osv. Eller så har man insett att vi har inga andra lösningar för tillfället utan ”hoppas på det bästa”…

  • Hej Peter,
   Jag delar inte din i överkant stora pessimism. Jag ser möjligheter, hämtade från Alliansens 8 år vid makten. Då minskade utanförskapet, samtidigt som intäkterna till statskassan ökade, välfärden växte, valfriheten tog fart. Det kan upprepas, med då krävs kraftfulla reformer som vänder utvecklingen. Refromer med ett enda mål och det är att motverka utanförskap och utslagning samtidigt som hela samhället ställs om att bli ekologiskt hållbart. Idag slår skatter och samhällsinitiativ helt fel. De rödgröna tror att det är möjligt att ta ut skatter ur ett samhälle som skall skapas genom att det fattas politiska beslut. (Socialismens klassiska tankefel) Ska samhället förändras måste det bli lönsamt för dig och mig att börja jobba hårdare med en förändring. Min idé är att börja från grunden. Börja med landets bönder, låt det bli mer lönsamt att ödla ekologiska grödor genom skattelättnader, ta bort arbetsgivaravgiften vid nyanställningar inom denna verksamhet. När denna bransch vinner ökad konkurrenskraft blir effekten bättre råvoror, som blir bättre livsmedel, som i sin tur skapar en bättre folkhälsa. Samma sak går att göra inom alla områden. Kläder, bilar, hus etc.. etc..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Som jag sa, det spelar ingen roll om det är röd eller blå färg som styr. Vi lever i en kreditdriven konsumtionsekonomi där den ackumulerade räntekostnaden urholkar den reala ekonomin. Det är därför det ser ut som det gör i stora delar av världen, liksom i Sverige.

    Om vi vänder på hela frågeställningen, anser du att det är bra att skulderna hela tiden ökar? Att mer skulder går åt till att betala befintliga skulder? Anser du att detta är en hållbar väg att fortsätta på, som i sanningens namn idag alla regeringsalternativ i Sveriges riksdag vill gå.

    Och till vem är det vi är skyldiga?

   • Hej Peter,
    Min utgångpunkt är var i samhället skulderna ökar. Utmaningen idag är att 1 000 000 Svenskar inte kan vara med och bära skuldbördan beroende på att de befinner sig i utanförskap. Dessa medmänniskor tynger dessutom samhällsekonomin på ett sätt som inte är hållbart, vare sig på kort eller lång sikt, för att inte använda ett humanistiskt perspektiv. Det är inte skulderna som är den stora utmaningen, utan alla utanförsatta Svenskar som inte tillåts vara aktiva med att dela skuldbördan med sina medmänniskor. Därför behövs en plan för ett starkare Sverige.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Du förstår inte hur det monetära systemet fungerar och har aldrig gjort och lär aldrig begripa. Om det nominella värdet på 1 miljon kronor i skuld är just 1 miljon kronor i skuld så tillkommer en extra kostnad på den miljonen kronor som heter ränta. Alltså KAN aldrig skulder betalas tillbaka utan växer exponentiellt med tiden. Att något så enkelt kan vara så svårt för dig att begripa vittnar bara om att i princip alla inlägg du skriver som handlar om ekonomi, tillväxt etc inte kan tas på allvar.

  • Hej Peter,
   Du har säkert rätt, jag är helt enkelt korkad. Därför förstår jag såklart inte vad denna kommentar har med inlägget att göra?
   Bara en liten fråga, från en mindre vetande, hur påverkas dina storslagna teorier av att det idag förekommer negativ ränta?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Du skriver om riksbankens penningpolitik. Jag svarar på detta. Om inte ens du själv begriper vad dina egna inlägg handlar om, well…då får jag tillstå att du nog är allt lite korkad.

    Eftersom den idiotiska idén med negativa räntor bevisligen inte ger den effekt syftet var tänkt, nämligen att driva upp inflationen och öka tillväxten så händer istället det att bubbelekonomin rusar, bostadsbubblan inte minst. Dessutom händer det att allt färre blir allt rikare på den stora massans bekostnad. Ingen normalt funtad människa kan på allvar förespråka ett system som detta, ändå händer det. Det händer därför att majoriteten, likt såna som du lever i nån märklig förnekelsebubbla. Men precis som alla bubblor så spricker de till slut och vem vet, en vacker dag kanske även du får skönja vad som egentligen hände.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: