Maktlöshet blir makt


Under industrialismen fångade Socialismen upp fattiga arbetares maktlöshet och förvandlade den till makt. Idag fångas samtidens maktlösa upp av högerpopulism. Förra gången högerpopulismen (Nazismen) fick ett ord med i Världsordningen slutade det med ett Världskrig. Här finns mycket att lära av historien.

Politik finns för att fånga upp samtidens utmaningar och förvandla dem till något bra som gynnar mänskligheten, såväl i det lilla som i det stora. Det är begripligt att den som känner sig maktlös lyssnar till den politiske ledare som tala ett ”språk” som tilltalar den som känner sig maktlös. Den gamla klyschan ”Tala med Bönders på Bönders vis” har sällan varit mera aktuell än en dag som denna.

Höger- och Vänsterpopulism är inte vägen in i framtiden. Det är sant att Världen står inför stora utmaningar som är kopplade till ledarskap. Men det är skillnad på vad som är en ledare och vad som är ett ledarskap. Världen behöver ledarskap, ett ledarskap som förstår utmaningarnas komplexitet. Vem som helst kan utropa sig som ledare. Men mycket få förstår ledarskapets enorma utmaning. Här finns en intressant paradox. Den som är smart nog att förstå ledarskapets utmaningar fullt ut tackar nej till att bli ledare. Åter till klyschornas breda väg, många känner sig kallade men få äro utvalda. En gammal klyscha som stämmer in på alla höger- och vänsterpopulister som idag växer fram ute i den stora vida Världen.

Sammanfattningsvis; Lyssna inte på politiker som talar till Bönder på Bönders vis, Granska kritisk ledarens stil i förhållande till syn på kvinnor, miljö, hälsa och välbefinnande, förhållande till välfärd, företagande och skatter, lyssna noga hur ledaren närmar sig frihet, demokrati och människovärde.

Låt sen samvetet göra sitt val…

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: