Tornet i PISA


Frågan är om tornet i Piza varit känt på samma sätt om det varit absolut lodrätt. Så förhåller det sig säkert också när det kommer till undersökningen med samma namn. Den Svenska skolan står inför stora utmaningar. En hel Värld knackar på dörren i vår ”valfärdsdamm” och vill vara med och konkurrera. Våra barn i Sverige konkurrerar på samma marknader om jobb som Afrikanska och Asiatiska barn som ofta brinner av iver att inta nya kunskaper.

Det kan mycket väl vara så att den Svenska skolan behöver förbättringar. Men den stora utmaningen står inte att finna i hur kunskaper lärs ut. Allt handlar om att förstå Sveriges litenhet när det kommer till globala utmaningar. Det handlar om en Värld som knackar på.

Det håller inte med överbeskyddande attityder. Alla barn behöver kärlek och trygghet. Det är mycket viktigt, men barn behöver också få känna utmaningar. Livet är inte alltid tryggt och välordnat, livet är ofta en utmaning, för såväl gammal som för ung.

Det är bra att någon gång emellanåt göra tester vad gäller den Svenska skolans kvalitet och prestanda. Men den stora utmaningen är föräldragenerationens attityder. Barn som sällan eller aldrig tillåts få testa sina vingars bärkraft, lär sig inte tackla problem, utvecklar inte en känsla och förståelse om hur viktigt det är med kunskaper och att kämpa för att skapa ett bra liv.

Med detta sagt handlar det inte om hårdare tag, det handlar om att få insikter om vilka krafter som är i rörelse. Sverige är inget undantag, Sverige är en del av Världen precis som alla andra länder.

Skolan i Sverige måsta utveckla metoder att lära ut till elever dess litenhet ur det globala perspektivet. Kunskapen om det lilla som skapar det stora, växer fram ur ödmjuket och empati. Att tidigt hitta sig själv i ett globalt perspektiv och samtidigt känna in globala utmaningar sätter Sveriges alla elever i nya perspektiv som borde fungera som motivatorer.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: