Dopande nationer


Vad får en nation att vilja dopa idrottare? Den frågan borde hamna i blickfånget. Det är såklart uppenbart varför dopingen utförs. Det handlar om prestationer och prestige. Därifrån till att utsätta medbogare för livsfarliga risker, berättar en mörk bakomliggande historia helt utan inslag av empati.

Där finns ytterligare en gemensam nämnare. Dopande nationer är  föredetta eller nuvarande kommuniststater. Alltså stater där människovärdet är lågt eller obefintligt. Vem minns inte Ryska kvinnliga kulkastare med helskägg. Eller varför inte Kinas sk simunder med simmare som slog världsrekord på löpande band.

Har finns alltså politiska dimensioner. Här tjänar sporten som skottavla mellan olika politiska ideologier. Här är människovädet och idrottens höga ideal underställda ett maktspel.

Den som förfäras över doping har all orsak att fundera i större tankebanor.

Idag finns goda orsaker att bygga om det som idag är idrottens värld. En idrott som vilar i allas fria vilja att vara fysiskt aktiv skall vara odiskutabel. Tanken med idrott och idrottande får aldrig blandas med politisk ideologi. Människovärde, frihet och höga ideal måste vara en nystart för idrotten på alla nivåer.

 

 

 

 

3 svar

 1. Besynnerligt inlägg. Igen.

  Som vanligt har du båda balkarna i ögonen och totalvägrar att inse och förstå att alla nationer på den här planeten har problem med doping. Oavsett politisk ideologi. Den sista sovjetstaten(!) Norge har ertappats med att systematiskt(?) dopa sina skidåkare. Mig veterligen är väl Norge en kapitalistisk nation med en högerledd regim?

  Glöm inte att ditt fädernesland Sverige har elitidrottare åkt dit för att dopa sig i decennier. Du som är idrottsintresserad vet såklart vilka de är så jag behöver inte nämna dem.

  Och så har vi Balco-skandalen där amerikanska friidrottare under hela 90-talet systematiskt dopade sig för att vinna. Marion Jones, Tim Montgomery, CJ Hunter m.fl åkte alla dit. Och listan kan göras lång över atleter i det ”fria väst” som dopat sig.

  Doping är skit och det är pengar och politik som styr. Du gör det väldigt enkelt för dig genom att påstå att doping enbart handlar om något som kommunister ägnar sig åt. Om du vill bli tagen på allvar genom dina inlägg så bör du nog ta ur balkarna i dina ögon. Tvivlar dock på att du vill/kan göra det.

  God Jul.

  • Hej Peter!
   Min poäng är kommunismens skadliga effekt. När individens fria drivkrafter plockas bort eller hindras då är det början på slutet. Hopp om framtiden handlar om drivkraften att få utvecklas som fri individ i ett fritt öppet samhälle.
   Denna känsla kan inte lockas fram med doping etc. Det är när den fria människan, under omständigheter där svårigheter skall övervinnas som det sker storslagna händelser som lockar fler till ansträngningar.
   Kommunismen svarar inte på någon av dessa frågor. Där finns inget att kämpa för beroende på att utkomsten blir plus minus noll.

   Du fortsätter att försvara vänsterspåret.. Det är så att man småler.. 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Jag försvarar inget vänsterspår. Det är du som har dumstruten på dig och försöker ge dig på en förklaringsmodell som inte går att ta på allvar.
    din fattningsförmåga är lika med noll och det spelar ingen roll hur många gånger jag säger kommunism är skit så begriper du ändå inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: