Nya vägar – Nya Jobb


Tiden är här då hela bilden av det som tidigare kallades arbetsmarknaden måste anpassas till samtidens utmaningar. Jobb skall inte administreras, de skall skapas. Det måste handla om en ömsesidig samhällsrörelse som måste kunna skapa många olika ingångar, samtidigt som framväxten av nya jobb måste stimuleras fram.

Hela den gamla modellen med arbetsgivare och arbetstagare måste luckras upp. Arbetsmarknaden måste helt enkelt göras tillgänglig för fler deltagare, samtidigt som fler potentiella deltagare måste visa mera vilja att hitta nya vägar som leder fram till nya jobb.

Att skrota Arbetsförmedlingen är bara ett första steg. Nästa steg är att hitta nya vägar som leder ända fram till landets snart 1 000 000 utanförsatta. Det behövs många olika åtgärder som tillsammans skall underbygga en ny syn på samhällsdeltagande.

Idag finns de stora samhällsklyftorna mellan dem som jobbar och dem som befinner sig i utanförskap. Samhällets A, B och C lag som vuxit fram under 1900 talets sista hälft. En samhällsutmaning som Alliansens första 8 år lyckades bromsa upp. Idag syns redan effekterna av den rödgröna politiken. Fler blir utslagna och fler mår sämre. Det är en direkt effekt av att samhället, som idag styrs av vänsterpolotikens negativa nedåtgående spiral, sakta vrids åt vänster. Det är effekten av höga skatter samtidigt som vänsterpolitiken inte understödjer framväxten av nya jobb.

Nu krävs ett stort paket med reformer som gräver djupare i samhället på nästan alla plan. Effekten av att det t ex inte finns begränsningar i hur mycket bidrag som kan betalas ut gör att många fastnar i bidragsfällan istället för att sugas upp av framväxten av nya jobb, samtidigt som samhället betalar för att förlora framtidens jobbskapare.

Här är det viktigt att kunna tänka fler steg i förväg och samtidigt kunna hålla många bollar i luften. När arbetsförmedlingen skrotas behövs att nya dynamiska alternativ växer fram. Det behöver växa fram tydliga förvaltningsmodeller som går in i gränslandet mellan företagande, arbetstagare på ett sätt som gynnar deltagande framför utanförskap och utslagning. Sverige behöver en arbetsmodell där så många som möjligt spelar i A-laget. Det är en fråga om solidarisk rättvisa. Det är även en fråga om att alla skall kunna påverka sin frihet. Tiden är inne för regeringsbyte. Det blir ett byte till nya jobb och delaktighet, som byts ut mot växande utanförskap och utslagning.

 

Ett svar

  1. Det är förbjudet i Sverige att mot betalning erbjuda någon ett jobb. Tag bort det förbudet och verkligheten kommer att förändras snabbt. Kanske kommer många som blir uppsagda från AF hoppa på den chansen.

    Det är också moraliskt förbjudet att träffa avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare till ömsesidig nytta. Detta kan bara förändras genom att alla demokratiska partier förklarar att fackföreningar icke får vara förklädda skrån som värnar de anställda genom att begränsa marknaden.

    Listiga entreprenörer har skapat bemanningsföretag som är ingenting annat än arbetsförmedling mot betalning.

    Det märkvärdiga i detta är att mer ån hälften av riksdagen säger sig vra för fri marknadsekonomi men aldrig accepterar den i praktisk handling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: