Arbetsmiljö i perspektiv


Det som idag kallas arbetsmarknad är en rest från en svunnen tidsperiod. Då var arbetsmarknaden det som skapade ett framväxande modernt samhälle. Det handlade då om att hugga timmer, bryta malm och skörda grödor etc. Aktiviteter som i oförminskad kraft i högsta grad praktiseras idag. Enda skillnaden är tidsförskjutningen. Såg, yxa och spett är utbytta mot joystick, datormus och bildskärmar osv. Energin att utföra tuff kroppslig ansträngning är utbytt att handla om att hantera mänskliga relationer på ett sätt som tidigare inte har praktiserats.

Det som tidigare var frågor för en mycket liten del av befolkningen i form av högre ståndspersoner och kungligheter, är idag utmaningar som i stort sett alla har att hantera i vardagen.

Livets tredjedelar är inte riktigt lika tydliga idag. Jobb, ledighet och sömn är idag indelade i många nymodigheter. Vi har WAB, jobba hemifrån, FLEX tid, deltid, halvtid, klämdagar etc. Arbetsmiljö idag handlar i mindre del om den faktiska miljö där jobbet utförs, till förmån för hur den person mentalt mår som jobbar, vilka möjligheter som finns att forma när, var och hur jobbet skall utföras.

Hela idén med att företag köper en anställd via t ex en månadslön känns förlegad. Det känns inte som en tanke i tiden. Idag behövs kompentens som i allt högre grad ar flexibel i förhållande till behovs som uppstår under tiden att ett företag växer och utvecklas.

Det känns som om arbetsmarknaden saknar minst en arbetsmarknad. Tidigare har arbetsmarknaden sökt folk. Det var bra i en tid där det behövdes mycket fysisk arbetskraft. Idag behövs mycket mindre fysisk arbetskraft. Idag behövs i mycket större utsträckning specifika kompetensområden.

Kanske är det så att arbetsmarknadens stora utmaning idag, är att hitta arbetsmarknadsmodeller där kompetenser kan utbytas utan att jobbande människor tvingas vistas i samma lokal 8 timmar om dagen. Hela projektet har enormt stora perspektiv.

 

2 svar

  1. Du har rätt i mångt och mycket men den stora utmaningen för framtiden är robotiseringen. Den kommer lämna många utan jobb som inte kommer återskapas. Frågan är för framtiden hur man tar hand om en befolkning där de flesta inte har något arbete och kanske aldrig kommer få något. Kanske man kan undra om inte kapitalismen tar död på sig själv.

    • Alternativt att man börjar beskatta robotarna som gör det arbete människorna befriats från att göra. Varför låsa sig fast vid att det enbart är människors utförda arbete ska skall beskattas, för att dra in pengar till välfärd, vägar, försvar etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: