Populismens förhållande till frihet


Kortsiktighet är parollen som för dagen vinner politiska poänger. Inte minst i delar av Världen där frihet och stora drömmar berikat mänskligheten det senaste århundradet. Det skall resas murar, människor skall exkluderas, rädslor tillåts krypa långt in under skinnet hos stora grupper i Världens alla befolkningar. Medmänsklighet tillåts bli åsidosatt samtidigt som nöden runt om på denna planet hittar nya obehagliga vägar.

Ett stort antal antiledare med begränsade ledaregenskaper ser här möjligheten att vinna makt med hjälp av denna situation. Den framväxande populismen är ett sådant exempel. Att vinna makt genom att köpslå med människovärdet är med sitt eget skrämmande sätt på väg att blir vardagliga inslag i samhällen runt om i Världen.

Sanningen är kanske något helt annat. Vid en närmare kontroll blir allt helt plötsligt uppenbart, alla de värden som grundlägger det som idag kallas välfärd bygger på en samhällsstruktur där frihet är en aktiv ingrediens. Alla andra samhällsprojekt har och kommer att misslyckas.

Det samhälle som idag skapas löper risk att vila på kortsiktiga värderingar. Många stora och svåra utmaningar bemöts idag med populism, rädslor och ofria tankegångar. Enskilda sakfrågor hamnar högt upp på den ideologiska agendan, vilket grundlägger politiska framgångar med idéer som saknar ett större sammanhang. Invandring och migration  är två sådana exempel. Invandring och migration är frågor som har en vid och lång tidsaxel. Men i botten är dessa utmaningar något som måste hanteras med människovärdets fulla kraft. Människovärdet bygger på drömmen att som människa vara delaktig, ha rättigheter, kunna ge skydd och trygghet åt nära och kära, samt kunna skapa ett fritt liv utifrån ambition och förmåga.

Ingen blir vinnare av att hindra eller försvåra för någon annan. Denna sanna vägen till lycka är att kunna dela med sig av frihet och att se andra människor vara delaktiga med att skapa sina liv.

Här har vi Moderater mycket att dela med oss utav. Moderaterna är och skall vara frihetens parti. Hit vänder sig dem som vill vara med och skapa frihet. Hit vänder sig dem som vill leva ett tryggt liv, som vill vara med och skapa nya jobb, tycker att kampen för frihet är den enda vägen som bygger starka välmående samhällen i framtiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 svar

 1. Säkert tionde gången jag skriver det men AKB är ditt partis stora sänke. Ju längre som ni moderater håller fast vid henne och den märkliga kappvändarpolitik hon och partiet för ju fortare kommer Moderaterna bli ett irrelevant parti.

  Så länge som du inte törs(?) kritisera din partiledare och partiledning som uppenbarligen delar samma politiska värderingar som SD och som knappast kan beskyllas stå för några frihetliga värderingar som du hävdar att Moderaterna står för, så länge den kritiken inte kommer från dig är både du, AKB och Moderaterna rökta.

  Centern är snart ikapp och förbi Moderaterna. Den enes död den andes bröd. Konkurrens när den är som bäst. Konkurrens som du älskar mest av allt 😉

  • Hej Peter,
   Någon sa att Centern åker ut ur riksdagen och att Euron är död.. Ingen nämnd, ingen glömd.. Utifrån detta perspektiv ser det ljust ut för AKB 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Point taken! 🙂 Att sen horder av moderater istället väljer Centern istället för SD är ju förstås inget du/ni tänker bry er om och analysera. Fortsätt så och M byter plats med C istället.

    Och ja, Euron är död. Nu börjar den femtioelfte akten i greklandsdramat, som bara har ett givet slut. Om det kommer stärka euron? Knappast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: