Politik för ökat samhällsdeltagande


 

Det pratas mycket om utanförskap och områden i samhället som inte är trygga. 25000 nya poliser är såklart ett steg för ökad trygghet. Men ännu finns ingen tydlig politik som tar sig an utanförskapets grundläggande väsen. Ur ett politiskt perspektiv har det fastnat i folkdjupet att detta fenomen beror på en ökad invandring och utmaningar när det kommer till integration. Det behövs ingen djupare analys för att komma fram till att Sveriges utanförskap och invandringen i många avseenden är separata inslag i samhället.

Hela Sveriges resa som välfärdsnation handlar om tilltagande utslagning och ett växande utanförskap. Under de senaste 50 åren har denna trend brutits en enda gång och det var när Alliansens arbetslinje vände på förhållandet mellan bidrag och mer kvar i plånboken för den som jobbar. Under en kort tidsperiod såg vi att utanförskapet minskade. Det minskade dessutom mycket snabbt, under en tid som var mycket svår med ekonomiska krascher osv.

Detta faktum borde vara ”hett stoff” inför framtiden. Det är hög tid att verkligen plocka fram redskap som tar tag i dessa utmaningar. Det är kanske inte mest ”pang för pengen” att utbilda 25000 nya poliser. Det Sverige verkligen behöver är ekonomiska resurser, att rikta reformer som stimulerar utanförskapsområdena att börja blomma. Detta handlande ligget helt i linje med Moderaternas ideologi. Politisk kraft som stimulerar individen att börja påverka sin egen förmåga och frihet, att under traditionella former bygga samhället strakt inför framtiden.

Att det upplevs vara otryggt i samhället måste hanteras utifrån flera olika perspektiv. Det låter mycket kontraproduktivt att utbilda fler poliser med uppgift att hantera ett växande utanförskap som i grunden handlar om helt andra samhällsutmaningar. Vi Moderater måste våga säga sanningen, få upp den på agendan så att den utmanar bilden av Sverige som ett land med svåra utmaningar med invandring och integration. För sanning och säga kan aldrig fler människor var ett problem, utmaningen handlar om att bjuda in fler människor att bli aktiva samhällsbyggare. Det är nu vi Moderater har vår stora uppgift, vi skall anta utmaningen med att skapa mer kvar i plånboken för den som jobbar, vi skall bygga upp ett bidragssystem som hjälper och stödjer dem som behöver tider av understöd, samtidigt som alla former av aktivitet skall understödjas av olika aktiva reformer som styr om samhällsutvecklingen till mer av deltagande.

Låt nu använda Sverigemötet till att ta upp dessa frågor i debatten. Sverige behöver en ”Jobbudget” redan nu till hösten. Det finns ingen tid att vänta eller fundera, idag böjar jobbet med jobben..

 

 

 

 

3 svar

 1. Du och jag har tydligen inte haft samma historieböcker. Det är inte M som har stått för ökad frihet och demokrati eller för den delen jämlikhet. Det är S och L som drev igenom rösträtten och Högern gjorde allt för att stoppa den. Det var kvinnorna från arbetarklassen som på grund av hunger började demonstrera mot att den mat som Sverige producerade såldes till Tyskland då kapitalisterna fick mycket bättre betalt där. Det blev stora demonstrationer i hela Sverige och Högern blev rädd för att det skulle bli en väpnad revolution. Så Högern gav med sig under yxan. Knappast du kan påstå med eran historia att ni har drivit en frihetslinje för alla, eran frihet handlar bara om frihet för rika att berika sig själva.

  • Hej Christer,
   Det där med frihet är inte alltid lätt att förstå. Frihet är inte något som alltid finns, det är något som sker när möjligheterna uppstår alt skapas. Den frihet som vi moderater pratar om handlar inte om pengar, makt, kapitalister eller revolutioner osv. Vår frihet handlar om varje människas rätt att forma sin egen frihet i ett samhälle som understödjer och låter fria människor växa och utvecklas i takt med ambitioner och smak. Vi tycker att stora unisona lösning alltid är problematiska. Vi ser varje individ som unik och skall så låtas vara. Samhället skall erbjuda lag och rätt, vård och omsorg, skola och utbildning, utöver detta skall det vara upp till varje individ att bestämma sitt samhällsengagemang. Vi ser skatter som något som beskär individen dess handlingskraft, vilket i förlängningen försvagar samhället, på ett demoraliserande plan. Enligt oss är frihet rätten att själv bestämma över sin frihet.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. Det är ju bra om du håller dig till fakta Roger:

  Det är inte 25 000 nya poliser som utbildas utan antalet poliser fram till år 2025 ska vara, enligt det moderata förslaget 25 000st. Alltså 5 000 fler mot dagens 20.000 poliser.

  Ordning och reda eller hur det nu var…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: