En Tydlig bild av framtiden


Att se framtiden, är att förstå samtiden. Bilden av samtiden skapar framtiden. Därför är det viktigt att visa upp en ärlig beskrivning av vad som sker idag, hur samtidens utmaningar upplevs. Det sägs att politik är att vilja, man kanske är det så att politik i själva verket är att spegla. Att som politiker prata om sånt som känns aktuellt, visa upp tydliga ambitioner med samtiden som kan bli bättre i framtiden.

Att i samma inlägg ta upp tydlighet och presenter en sådan inledning, kan kanske upplevas vara otydligt. Men det är så att tydlighet handlar inte om att använda ett vackert språk, eller att tala så att alla verkligen hör och förstår. Tydlighet i politiska sammanhang handlar om att tala om sådant som är aktuellt. Spegla samtiden på ett sätt så att ”snacket” upplevs vara verkligt.

Utmaningarna idag hamnar lätt i ”gråzoner” beroende på att många politiker försöker tala tydligt om ämnen som inte är aktuella. Ett aktuellt exempel är när vänstern talar om orättvisor och klyftor i samhället, samtidigt som det bedrivs vänsterpolitik som skapar skenande utanförskap. Det är sant att Sverige idag har relativt låg arbetslöshet. Men det är enbart halva sanningen. I verkligheten beror hälften av denna låga arbetslöshet på att människor slås ut ur samhället, lämnar arbetskraften. En utvecklingen som hänger ihop med framväxten av grov kriminalitet och den sociala missär vi ser i landets många utanförskapsområden.

Idag har tyvärr denna fråga hamnat i helt fel händer. Ur detta politiska falsarium har det vuxit fram missnöjesyttringar som helt tappat sans och balans. En politisk gren som tidigare kallades Nazister har stulit utanförskapsfrågan, vunnit framgångar, etiketterat om det till att handla om invandring och integration.

Här ser vi tydliga effekter av vad som kan hända när politiken inte klarar av att spegla samtiden, släpper in alternativa sanningar, som sakta men säkert övergår att bli falska sanningar, vinner den breda allmänhetens tycke och smak. Denna typ av politik går att dessutom att framställa med en enkel retorik som inte kräver speciellt mycket eftertanke.

Idag behövs Borgerligt ledarskap som i grunden tar sig an dessa djupa samhällsutmaningar. Det behövs en inkluderande politik som går till botten med alla faktorer som skapar utanförskap, skapar verktyg som bryter upp utanförskap. Det behövs ett tydligt ledarskap som har förmåga, ork och intelligens att gräva djupt. Göra upp med gamla falsarier, halvsanningar och myter. Välfärdssamhällen bygger på delaktighet. Låt säga att 1 000 000 utanförsatta bidrar med 10 kronor per dag under hela 2017, vilket skulle innebära  3 650 000 000 kr till statskassan. En summa som ungefär motsvarar Sveriges sammanlagda kostnader för vuxenutbildning. Här finns enorma utvecklingsmöjligheter. Idag är vägen lång, det mycket beroende på återvändsgränden, där Sverige lurats in av Sverigedemokraterna. Idag talas det mycket lite om Sveriges verkliga utmaningar. Många luras idag att tro på den politik som förs fram av SD. Det är djupt olyckligt. I grunden handlar detta om en flathet från alla oss som i grunden ser Sveriges verkliga utmaningar. Sverige, precis som många andra välfärdssamhällen lider av den tilltagande utslagningen. Men vi har i närtid sett vad som händer med ett samhälle som premierar delaktighet framför utslagning, när det verkligen lönar sig att vara delaktig.

Denna linje måste återupptas. För detta behövs Borgerlig politik. Det handlar om Borgerliga politiker som vågar stå upp och säga sanningen, som vågar ta tag i taktpinnen och börja jobba för fler jobb och ett växande samhällsdeltagande..

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: