Terrorns ism


Tankar och djup sympati skickas till alla som drabbats av terrorns hemskheter. Det väntar en tid av sorg och kontemplation. Kanske borde texten stanna här. Men några rader om ismernas väsen känns oundvikligt. Ismer är en benämning på ideologiska tankegångar som har för avsikt att vinna allmänt gillande genom att spridas så att de kan leda mänskligheten i rätt riktning. 

Vanligtvis sprids ismer genom retorik, texter och offentliga möten. Men när det kommer till terrorns ism handlar det om att spida budskap genom ond bråd död. Genast uppenbarar sig en paradox. Vid varje terrordåd tävlar världens alla tidningar och nyhetsredaktioner om att få sprida terrorns budskap. Det kan mycket väl vara så att terrorns ism är den ism som i procent räknat upptar det största mediautrymmet av alla ismer. Något att fundera över en dag som denna. 

2 svar

 1. En liten undran bara, inte för att försvara illdåden i Stockholm utan som mer en allmän tanke om når frihetskamp övergår till terrorism. För mig är det självklart så att det är frihetskamp när men har främmande ovälkommen trupp i sitt land. Men som jag ser det blir en frihetskamp terrorism när man börjar bomba civila mål. Hur är det då i en diktatur, är det terror eller frihetskamp om man kämpar för sin rätt att utse sina egna ledare oavsett vad omvärlden tycket om det vale av ledare. Vem bestämmer vad som är Frihetskamp eller Terrorism. Eller hur är det om något land bombar fattiga bybor för att de inte anser de vara av rätt ideologi.

  • Hej Christer,
   Frihetskampen som vi moderater pratar om är något helt annat. Det är förvisso så att terrorism, krig och våld inverkar på möjligheten att understödja individens frihet. Vi moderater står upp för frihet i samhället där individens handlingskraft ökar. Vi tror på trygghet i form att ett samhälle som skapar grundläggande förutsättningar, som vård, skola, omsorg, lag och rätt, samt ett starkt försvar. Utöver detta är vår politiska kamp allt som stärker individens handlingskraft. Vår frihet bygger på lägre skatter, flera och växande företag samt många nya jobb. Alla åtgärder som stärker en nations konkurrenskraft.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: