Påsk, Ägg, Kycklingar och Häxor..


Påsken är en högtid där blickarna vänds till den varma och ljusa delen av året. Att det gamla tillåts dö, att Kycklingar föds, Påskharen skuttar glatt framåt, frälsaren uppstår från den döda är självklara metaforer för en ljusnande framtid. Men var kommer Häxorna in i sammanhanget?

Kan det vara så att hela idén med Häxor och Häxprocesser är en missuppfattning. Häxprocesser handlade kanske inte om att tukta starka och självständiga kvinnor. Häxprocessen som utvecklades till att misshandla och döda kvinnor var kanske tänkt att vara något helt annat. Vad var då egentligen meningen med att kvinnor träffar djävulen till Påsk? Hela denna ”grej” avviker i allt väsentligt från nymålade ägg, nykläckta Kycklingar och återupplivade Frälsare. Hur kunde samhället tjäna på att kvinnor flyger på en kvast till Blåkulla för att ha ”kuttrasju” med djävulen. Vid en ytlig anblick kan detta kanske uppfattas som en varning riktad till kvinnor från Gud att inte vara otrogna sina män. Men det låter inte som Guds sätt att jobba. Han brukar vara mera vis än så, han har säkert helt andra baktankar. Det är skrivandes övertygelse att det handlar om Guds sätt att hantera kvinnans lustkänslor. Alla religioner har utryck för mannens lustkänslor, de stimuleras fram genom alla tänkbara manlighetsriter och fallossymboler. Men när det kommer till kvinnans motsvarighet är känslorna mera höljda i dunkel. På den tiden då Bibeln skrevs fanns kanske inga allmänt vedertagna sätt att stimulera fram, hantera och förklara kvinnans lustar. Därför bestämdes det kanske att kvinnans lustar skulle hanteras, stimuleras fram av djävulen.

Påsken är årstiden då kvinnor skall få möjlighet att stimuleras så att äggproduktionen sätter fart, allt detta dolt i Häxans skepnad.

När medeltidens Präster och teologer läste om Häxprocesser missförstods kanske vad detta egentligen handlar om, det kan mycket väl vara så att man förstod, men valde att använda detta till att sätta starka självständiga kvinnor på plats. Hur som helst så kan det ligga sanning bakom båda varianter. Men det är kanske hög tid att Häxan får en ny chans i ett nytt ljus. Häxan är ett uttryckssätt för kvinnlighet som handlar om kvinnans djupare känsloliv, uttryck som läkekonsten sätter alla tänkbara bokstavskombinationer framför och diverse olika diagnoser. Häxan kan tänkas vara ett spännande inslag i jämställdhetsdebatten..

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: