Populism i verkligheten


Enkla lösningar i retorik som vinner publik. Så går det kanske att förklara populismen med några enstaka ord. Men vad händer om populismen tillåts börja lösa samhällsutmaningar med sina enkla budskap. Blir t ex samhället bättre om Sverigedemokraternas populism om invandring och migration möter verkligheten. Är det verkligen så att det går att lösa en enda samhällsutmaningen genom att begränsa möjligheten att invandra till Sverige?

Sanningen är den direkt motsatta. En begränsad invandring till Sverige kommer att få långtgående konsekvenser, inte minst på det ekonomiska området. Sveriges stora samhällsutmaningen är inte överbefolkning utan den direkt motsatta. Sverige är ett kallt, glest befolkat land som borde öppna gränserna på vid gavel i syfte att kunna fylla samhällets många luckor. Det är ett enormt misslyckande att inte denna bild lyckats nå allmänheten på ett önskat sätt. Idag finns stora behov för att kunna upprätthålla välfärdens alla behov. Sanningen är den att invandringen behöver ökas ganska väsentligt, både i närtid och i ett längre perspektiv. Detta samtidigt som ett populistiskt främlingsfientligt parti växer i Sveriges Riksdag.

Kanske är det bästa sättet att stoppa populismen, genom att låta den möta verkligheten. Det är med största sanning så att verkligheten är populisternas fiende nummer ett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: