Dynamiska effekter och sänkta skatter


Ett missförstånd som uppfattas vara en sanning, det handlar om dynamiska effekter. Förhållandet mellan sänkta skatter och att nya företag och nya jobb växer fram är inte linjär. Vänstern är inte sena att påtala detta faktum, då känns det angeläget att lägga fram funderingar i detta ämne. Skatter som fastställs i en nation gör så för att något skall påverkas. Den vanligaste orsaken till att skatter höjs är den uppenbara, nämligen att det saknas pengar i nationens kassakista. Det är såklart bra på kort sikt att en nation ökar sina inkomster. Pengar som sen skall fördelas mellan nationens alla utgiftsposter och att de visar behov av att det behövs mera medel för att verksamheterna skall kunna drivas vidare. Här uppenbarar sig en funktion som inte förekommer på marknaden, nämligen att nya inkomster kan beordras fram. Nu säger kanske vän av ordning att det finns aktier och ägare som kan tillföra mera pengar i ett krisande företag, vilket såklart är sant, men det sker i regel alltid efter en grundlig utredning där företagets framtida livskraftighet bedöms. Vad har då detta med dynamiska effekter att göra? Jo, en skatt som höjs, är ett statisk uttagande av resurser som inte nödvändigtvis föder fram något positivt, här hoppas skattehöjarna på att mer pengar skall skapa dynamiska effekter från resurser som mer eller mindre konfiskerats. Varför  det skall vara självklart att höja skatten varje gång det saknas pengar i en nations kassakista grundar sig på ideologiska utgångpunkter. Att det initialt blir mera pengar i nationens kassakista efter en skattehöjning är självklart, men det som händer i nästa skede är långt i från självklart på samma sätt. Det finns i stort enbart en effekt av en skattehöjning och det är den kortsiktiga effekt som uppstår direkt, det som händer sen är vad som händer med den som kissar i byxorna en kall vinterdag i syfte att bli varm, den kylan som kommer efter värmen är dubbelt obehaglig. Det som inträffar vid en skatte lättnad är den diametralt motsatta. Kallt i början, för att sen bli varmare och varmare som effekt av att nya möjligheter uppenbarar sig när fler får mer i plånboken och det blir billigare att jobba som får till följd att fler bjuds in i samhällsgemenskapen.

Lite slarvigt kallas detta dynamiska effekter. Men förhållandet är långt mera komplicerat än denna tillsynes banala rubrik. För att dynamiska effekter skall bli verklighet räcker inte enbart att sänka skatten. Det behövs en arsenal av åtgärder och informationsspridning. Skattesänkningen är verkningslös om den konkurrerar med sociala trygghetssystem. Skattesänkningen hjälper inte människor mycket långt bort från arbetsmarknaden, den hjälper inte heller arbetsskadade, den lär inte utlandsfödda Svenska, den jämnar inte ut skillnader mellan könen, den ger inte vidareutbildning, den hjälper inte ungdomar med ofullständiga betyg in på arbetsmarknaden.  osv.

Kortfattat; den dynamiska effekten till följd av sänkta skatter är en långsiktig samhällsrörelse som göder och skapar förutsättningar, men den i sig är näst intill verkningslös, den har liten eller i många fall ingen effekt alls. Den kan till och med vara direkt samhällsfarlig om det blir brister på medel i de offentliga verksamheterna.

Anders Borg, denna ikon och stolthet för oss Moderater, är den förste politiker i Sverige som skapat en fungerade dynamisk effekt. Han förstod dessa faktum, att sänka skatten är ett vågspel om man inte greppar alla bieffekter. Den gode Anders såg och förstod dessa samband, han förstod att drivkraften att jobba måste vara starkare än lockelsen att söka sig in i bidragssystemen. Men det räcker ändå inte, det måste finnas tillräckligt mycket utrymme så att även alla som jobbar verkligen får mera i plånboken. Men detta är ändå bara hälften, ska den dynamiska effekten bli långsiktig måste den även bygga på framväxande förtroende för samhällsystemen. Där får man kanske säga att Anders Borg gick bort sig, det är antagligen därför Alliansen förlorade makten och att vi idag ser de främlingsfientliga och räddhågsna Sverigedemokraterna växa. Något av det svåraste som finns är att vara den som ger frihet. Det är alltid enklare att beskära frihet, i Sverige är det extra enkelt då det bara handlar om ett beslut i Sveriges Riksdag, så börja snälla Svenskar att betala en högre skatt.

Att ge frihet är lite som ett hålla fram en fläskkotlett framför en flock vargar. Bara den mycket naive tror att vargarna nöjer sig med fläskkotletten, här har vi kanske den dynamiska effektens största fiende, mänsklighetens avigsida nummer 1; nämligen framväxande otrygghet som skapar avundsjukan. Det finns ett tak i alla samhällen som beskriver hur mycket frihet som är möjlig att praktisera, när friheten passerat detta tak uppstår besvikelser, som egentligen härrör från att friheten hotar det invanda och trygga som alla lärt sig att leva med. Detta är djupa psykologiska effekter, som handlar om balanser i social relationer som grundlägger samhällen. Det kan finnas olika status nivåer i samhället, men friheten måste upplevas vara likvärdig. Det som händer i ett samhälle där friheten upplevs vara manipulerad, är att vissa människor har svårt att hitta sin plats, det väcks känslor av otrygghet, faror som inte finns påkallas och en form av paralyserad stämning breder ut sig. Då påkallas autoritära ledare, som upplevs vara trygga, som anses kunna öka tryggheten osv.

Ok, det skulle handla om dynamiska effekter, så det är hög tid att sy ihop säcken. Den dynamiska effekten har en flera olika grundförutsättningar. För det första så skall den föregås av en mängd olika reformer som sakta vrider samhällsutvecklingen i riktning mot mera aktivitet, mera av lättnader för den som tar steg mot ett aktivt liv på väg ut till arbetsmarknaden. Riktade insatser som tydligt visar vägen till nya kunskaper, nya kompetenser osv. Detta samtidigt som företagandet får en boost med sänkta kostnader för den som anställer och skapar nya jobb. När allt detta fått en början skall den växande friheten behandlas, det skall i botten finnas ett rättvisepatos. Mer i plånboken, ja visst, men hur skall jag använda min nya frihet? Med mer i plånboken och med nya möjligheter, då måste samhället finnas där, vara en stimulans att vandra vidare i utvecklingen, på ett sätt som skapar en känsla av att vara tillgängligt för alla som vågar, vill och kan leva med växande frihet och förmåga. Då finns hyfsade chanser att en dynamisk effekt börjar växa fram, när friheten som växer fram är tillgänglig för att som vill, då är det möjligt att fler tar chansen att förverkliga sina drömmar.. Ge Sverige chansen rösta på Alliansen..

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: