Samhället utanför samhället


Samtidens största utmaning är de incitament som ligger till grund för det framtida samhällets uppbyggnad. Industrisamhällets gamla chimär om att det finns samhällsklasser är inte längre aktuell. Det finns förvisso statusskillnader i det samhälle som är det s.k. traditionella samhället. Men det finns statusskillnader även i samhället utanför detta samhälle.

Det kan tyckas vara en överdrift att dra paralleller till 1920 talet i USA, där Al Capone och andra gangsters hotade landets frihet och konstitution, men det finns flera orsaker att spegla dagens samhällsutveckling ur detta perspektiv.

Något av det farligaste som finns är att ta frihet för given. Frihet är en bräcklig konstruktion som kräver konstant underhåll, på samma sätt måste det fria samhället alltid vara på sin vakt när människor känner hur lätt det är att profitera på frihet. Det är viktigt att förstå vad det beror på att Svenskar mycket sällan reser till Rumänien för att sälja sin kropp och att för praktisera tiggeri.

När USA under 1930 talet som samhälle tog krafttag mot ett framväxande parallell- samhälle, styrt av gangsters handlade allt om frihet. Det var inte en kamp mot gangsters, utan en kamp för det fria samhället. Dagens kamp för frihet behöver kanske inte omfattas av kulor och krut, men kampen måste likväl genomföras. Det är kanske så att den Svenska samhällsstrukturen, som den idag ser ut inte är rustad att genomföra denna kamp på ett effektivt sätt. Det behövs något som kan se ut som en blandning mellan traditionell Svenska myndighetsutövning och någon kraft med federala undertoner. Det behövs intelligens med förmåga, djupa insikter och kraft som förstår vad som skapar samhällen utanför samhället. Det är viktigt att systematiskt genomföra revisioner som tidigt fångar upp när det är på väg att skapas öar i samhället som kan ligga till grund för ett framväxande utanförskap.

Detta i kombination mer ett företagarvänligt samhälle som skapar nya jobb och bjuder in till samhällsgemenskapen är av yttersta vikt. Det är inte långsiktigt hållbart att vi nu ser ett växande utanförskap, mitt i brinnande högkonjunktur, minskande arbetslöshet, då växer utanförskapet och utslagningen har tagit ny fart. Det är en direkt följd av Rödgröna skattehöjningar och att det är mera lönsamt att lyfta bidrag framför att söka ett jobb. Att denna Rödgröna politik skulle bygga upp murar runt samhället och spä på ett framväxande utanförskap känns inte som en direkt överraskning. Det är snarare en logisk utveckling, som nu riskerar att påverka Sverige frihet åt det negativa hållet. Ett växande utanförskap påverkar friheten åt det negativa hållet för den som befinner sig s.a.s. innanför samhällets ramar. Att denna utveckling är ett kraftfullt incitament som skapar samhällen utanför samhället med följande problembilder, klarar säkert de flesta av att räkna ut, utan att det behövs skrivas en enda rad i ämnet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: