MP-skådespel utan publik


Sällan har ett parti utan opionstöd, verklighetsförankring och egen agenda fått så mycket uppmärksamhet som MP. Som inte det är tillräkligt har partiet dessutom vänt sina heliga frågor och sina få väljare ryggen. Frågan är om det finns fler sätt att missköta ett politiskt parti, än alla blundrar detta parti och dess ledning visat upp under tiden som regeringsparti. 

Det finns ingen värdighet att försvara, den som lämnat sina rötter i tron att hitta något bättre lär bli varse en krass verklighet. Helt plötsligt finns inget kvar, det är som att ta ett kliv rakt ut i luften. 

Finns då något som kan rädda MP från att ramla ur Riksdagen? Det enkla svaret är sannolikt, Nej.. Men det är såklart inte så enkelt, det finns vissa vägar som leder partiet i en annan riktning. Frågan är såklart även varför denna blogg har intresse av något sådant?

 MP driver frågor som Moderatena haft på agendan under åtminstone 70 år, men ur ett annat perspektiv. När de kollektiva ideologierna vann mark under 1900 talet behövdes inte mycket IQ för att räkna ut det som var på väg att hända. Att centralisering, subventioner och rovdrift på land och till havs skulle få katastrofala effekter, är ingen överraskning utan snarare en logisk följd. Det fanns i stort sett många och goda orsaker att bekämpa röda farans Marxism och Socialism ur alla perspektiv. Det är en gåta att inte så värst många fler än någon få kloka Moderater förstod vad som var på väg att hända. Vi tog kampen då som idag, skrivande ser det som att det budskap vi inte lyckades vinna opinion med då är dagens Miljöparti. 

  

12 svar

 1. I valet 2010 fick MP 7,2 procent av rösterna. Idag ligger de och sladdar mellan 3-4 procent. Antagligen åker de ut ur riksdagen vid nästa val. Med rätta.

  I valet 2010 fick Moderaterna 30 procent av rösterna. Idag har partisänket Anna Kinberg-Batra lyckats få ner M till 15 procent. Precis som MP har M lyckats halvera väljarstödet med skillnaden att Moderaternas tapp måste i ljuset att de är ett ”statsbärande” parti vara mer än bara anmärkningsvärt.

  Att Miljöpartiet svikit i sina hjärtefrågor råder inget tvivel. Vad är din analys till att moderaterna gjort ett gigantiskt mycket större ras än exemplevis MP?

  • Hej Peter,
   Svår fråga, men sannolikt handlar det om alla felaktigheter och populism som är kopplad till invandring och integration. Sen är det även så att vi moderater idag inte lyckas med att få ut budskapet kring vår jobbpolitik, frihet, delaktighet, mer i plånboken och nya jobb. Där var Borg/Reinfeldt skickligare.. 🙂

   • Då tolkar jag det som att du tycker dagens Moderater för en helt felaktig politik. En populistisk politik. Närmandet till SD var något Reinfeldt aldrig skulle göra så därmed förklarar du AKB olämplig som partiordförande för Moderaterna? Du är inte ensam. Jag stack ut hakan redan i början av året och menade att AKB är rökt och kommer tvingas avgå. Hur länge kan AKB sitta kvar enligt din mening? Är hon rätt person att leda Moderaterna i nästa val? Om nu AKB under sina 3 år som ordförande för Moderaterna misslyckats med att kommunicera ut sin politik, hur länge ska hon ges förtroendet? Var går smärtgränsen för dig och ditt parti? Under 15 procent? 14,13,12…?

   • Hej Peter,
    Tror Moderaterna nu är inne på rätt väg. Det handlar nu om att jobba hårt. Personligen tycker jag att Anna gör ett bra jobb, det finns inget tryck inifrån om hennes avgång. Jag ser hennes utspel som väntade och kloka ur ett längre perspektiv. Hon var först ur med att skapa ett förhållningssätt till SD. Det är smart att ta smällen nu, sannolikt kommer situationen att tvinga alla partier att ta ställning i denna fråga under det kommande valåret, vilket kanske inte kommer att bli gynnsamt under ett valår. Nu gäller det att ta tag i jobbpolitiken, fler och nya jobb, mer i plånboken, mer frihet, mer konkurrenskraft etc..

 2. Svårt att hänga med dina logiska kullerbyttor. Du menar att AKB gör ett bra jobb men att Reinfeldt var mycket skickligare. Okej? Hoppas verkligen AKB tillåts fortsätta med detta utmärkta arbete då! 😀

  Sen AKB:s utspel som jag antar du syftar till att gränserna måste stängas till, så som SD vill. Detta påtalade ju Tobias Billström redan 2013-2103, alltså flera år innan den stora flyktingvågen 2015 men tystades då effektivt ner av den store självutnämnde landsfadern Reinfeldt, som du ju tycker gjorde ett mycket bättre jobb än efterträdaren AKB. Får liksom inte ihop ditt resonemang. Eller så kanske du bara är en politisk vindflöjel som går dit vinden blåser. Som AKB, vilket ju ser ut att straffa sig.

  Till sist, det finns ett internt tryck på AKB:s avgång. Lite festligt att du förnekar det men du vill kanske hålla dig väl med somliga..?

  • Hej Peter,
   Apropå kullerbyttor, är väl knappast en vindflöjel om jag tycker AKB gör ett bra jobb. Men skrattar bäst som skrattar sist, vill dra mig till minnes några av dina bergfasta förutsägelser om Annie Lööf och EURON, så vi får väl vänta och se vad som händer. Min åsikt är att alla partier måste på det ena eller andra sättet förhålla sig till SD. AKB har redan gjort sitt utspel, nu återstår resten av Riksdagen. Vi får väl se vad som händer när det skall göras under ett valår..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Den om euron står jag fast vid. Inte blir jag mindre övertygad om det sedan Merkel nu säger att ”vi i Europa måste skapa vårt eget öde” sedan låsningarna med USA och Brexit. Jag har ju också sagt att AKB ryker. På torsdag kanske vi vet för då kommer SCB:s stora väljarbarometer, och vecka därpå ytterligare en undersökning nedbruten i regioner. Då får du svart på vitt hur stort stödet för M är i exempelvis Stockholm och Skåne.

   • Förhålla sig till SD när Moderaterna har tagit efter SD politik stort?
    Rökt gök i ditt kök, Roger!

 3. Du skriver så här: ”Personligen tycker jag att Anna gör ett bra jobb, det finns inget tryck inifrån om hennes avgång”.

  Det verkar som om du lever i total förnekelse eller så har du ingen vidare koll helt enkelt. Dagen före SCB:s stora väljarundersökning mullrar det i de moderata leden som vill ha bort AKB.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BQpPg/uppgifter-stort-internt-missnoje-med-akb-kan-tvingas-avga.

  • Hej Peter,
   Du läser aftonbladet….? Klart att man där tycker om att vältra sig i det som idag händer med M.
   AKB sitter kanske inte bergfast. Men jag har svårt att se vad hon kunde gjort bättre. Enligt mig hade det varit ett större problem om hon inte målat upp ett förhållningssätt till SD. Ett problem är möjligtvis att hon så snabbt släppte frågan. Som jag ser det har Alliansen nu möjlighet att kontra på flera olika plan. SD är ett antijobb och skattehöjarparti. Om alliansen nu sköter korten rätt, använder jobbkortet, då står SD där utan något svar. De rödgröna har redan nått taket för vad som är möjligt att höja skatten. Vi moderater har det bästa framför oss inför 2018, om jag får säga vad jag tror.. 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: