Liberalismens dilemma


Logik är ett ämne som kräver korrekta grundstenar. I dag pratas det om Liberalism på ett sätt som att frihet är något som antingen är underförstått, självklart eller något som går att kräva av alla i dessa tider. Det är helt acceptabelt att förfäras över ojämlika förhållanden, orättvisor och otrygghet etc, men att titta närmare på grundläggande samhällsproblem ur ett frihetsperspektiv är handlingar som mycket sällan utförs.

Politik är ett oändligt ämne, pragmatismen är lätt att skapa ett förhållande till, dagens politik är ur ett ideologiskt perspektiv mycket utav en ur hand i mun verksamhet. Att hitta evidens i forskning och framsteg är något som vuxit fram ur Marxismens skeva människosyn. Människovärdet är ingen vetenskap, som Liberal är människovärdet det högsta värde som politiken har att förvalta. Människovärdet är den frihet en individ kan påverka med sin unika förutsättningar. Det är inte människovärdigt att känns sig otrygg, ofri, utanför eller ojämlik osv. Liberalismen är inte ett utryck för velighet eller obeslutsamhet, den är en kraftfull politisk ideologi som rycker tag i människors vardag.

Ofrihet är inte att vara utan pengar, hus eller tillgångar, utan det handlar individens plats i samhället och hur utrymmet låter sig påverkas. Det finns inga motsatsförhållanden mellan frihet, ansvar och otrygghet. Allt är en fråga om att hur frihet används av individen. Den som använder sin frihet på ett ansvarslöst sätt känner sig säkert otrygg. Här gräver populisterna fram sina argument, här lastas individens ansvar över till att bli ett växande samhällsproblem, så förflyttas individens frihet över till att administreras av en växande samhällsapparat.

På område efter område kan Liberalismen verkligen göra skillnad. Idag när alla ser sprickorna, felaktigheterna med Socialismen och Marxismen, då behövs Liberala krafter som tar flera steg framåt. Här finns en stor arena som verkligen behöver hungriga Moderater som är redo att ta kampen för frihet. Det är med stor lust som kampviljan för mera frihet, likt den kamp som utfördes under 1900 talets sista del, börjar återigen vakna till liv. Idag som då, finns faran både till höger och vänster om oss frihetsälskare, vi rev järnridån, drev bort röda faran, skrämde fega Nazister på flykten, då borde dagens utmaningar gå som en dans..!

 

8 svar

 1. Att sakna allt och utan möjlighet att göra livet ljusare är att vara ofri. Det ni liberaler inte förstår eller kanske hellre ni vill inte förstå att den rika är oftast för att inte säga alltid den som har makt och den med mycket makt sätter också gränsen för den egendomslösas frihet. När 1% av jordens befolkning äger lika mycket som alla människor i hela världen och 1% av den gruppen äger mer än den fattigaste hälften av världens befolkning. då är det något som har blivit galet.

  • Hej Christer,
   Jag förstår inte riktigt din poäng. Min poäng är att fria samhällen är välståndets förutsättning. Det är när det finns handlingsutrymme som välståndet tar fart. Ska sen välståndet bestå krävs att det finns frihet där det finns möjlighet att växa. Alla förstår inte frihet, alla kan inte handskas med frihet, då är det samhällets uppgift att stötta och underlätta allas väg till ökad frihet.
   Det är en typisk vänsterklyscha att frihet tilldelas, så är det inte, frhet skapas av den individ som är aktiv med sitt liv. Det finns ingen rättvisa så som vänsterretoriken vill göra gällande. Om det varit så hade Nordkorea varit ett blomstrande land, Sovjetunionen en framgångssaga och Fidel hade fått Nobelpriset i ekonomi.. 🙂

 2. Jag trot att frihet är en illusion om du inte har medel att förverkliga den. Frihet är fint, men är du medveten om att det har funnits personer och det finns även idag som har sålt sig själva som slavar. Det är det ytterst
  a armodet. Så för mig står det klart att frihet är förbundet med ekonomiskt oberoende. Hur många är det egentligen?

  • Hej Christer,
   Om du inte tror, testa själv. Ge dig själv en ny frihet per månad som du väljer att omsätta på något sätt som gynnar dig. Det kan vara mera fritid, övertid eller starta en korvkiosk ed, du kommer genast att få mera av det du önskar. Frihet rätt använt är den starkaste kraft du har att tillgå..

 3. Hej Christer
  Jag ser en helt annan verklighet. Frihet är handlingskraft. Det är den kamp så vi Moderater håller så kär. Frihet är större och bättre konkurrenskraft, frihet är trygghet, frihet är delaktighet, frihet kommer av fömåga och färdigheter. Då är det inte helt osannolikt att det slutar men några extra korvören i plånboken.. 🙂

 4. Frihet är inte handlingskraft. Frihet är att kunna utveckla sig oberoende av andras åsikter och för det krävs ekonomiskt oberoende
  . Det är en utopi, och gäller bara folk med en enormt god ekonomi. Frihet har inget att göra med konkurrenskraft eller trygghet att göra. Men det kan vara komponenter som gör människan fri..

  • Hej Christer,
   Jag skall vara ärlig mot dig, du kan inte Liberalismen eller så låtsats du inte föstå, alt är du indoktrinerad vänsterifrån.
   Du bekräftar inläggets andemening, nämligen ställaliberlismens svårighet att föränkra i realpolitik. Liberlismen har som syfte att individen skall växa tillföljd av ökad frihet. Inte sällan slutar detta med att den växande friheten oxå ger individen större tillgångar. Men du vill hävda det motsatta förhållandet, då har du missförstått hela ideologin. 🙂

   • Liberalers våta dröm är en nattväktarstat och en helt fri marknad. Genom en nattväktarstat och den fria marknaden lämnas dock människor inte bara åt sig själva och de är inte enbart herrar över sitt egna öde. Hur ska den fria marknaden hindra den ekonomiska plutokratiska eliten som består av den där 1-procenten rika och mäktiga från att pressa ned lönerna och pressa upp priserna och därmed orsaka lidande?

    Dessutom har rika individer och stora företag inget intresse av en fri marknad då det skulle innebära att de blev tvingade att dela marknaden med andra och därmed faller Rogers ”fria marknad” och nattväktarstat. Den har helt enkelt inget stöd.

    Sen tycks det som om liberaler glömmer bort att alla människor är olika, att en individ inte enbart är ett resultat av sin miljö och hur nattväktarstaten ska kunna fungera med detta faktum vore intressant om Roger kunde förklara.

    Det går såklart att plocka goda idéer från liberalismens tankegods men som ism och ideologi är den en utopi. Precis som socialism, kommunism m.fl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: