Du gamla du fria


När Richard Dybäck skrev Sveriges Nationalsång 1844 fanns säkert inga bakomliggande politiska motiv. Det sägs visserligen att Nationalsången från början löd; Du gamla, du friska. Men ganska snabbt ändrades texten till den version som gäller än idag. Att Sverige skall vara ett fritt land smög sig alltså reda då in i Nationalsången.

Frihet och Sverige de senaste 200 åren är synonymt, den Svenska nationalismen är annorlunda, här finns ett frihetsälskande folk som vanligtvis lever ett normalt liv, är strävsamma, gästfria och rättvisa. Den som älskar Sverige älskar frihet och tvärt om. Vet inte om ett land kan få ett finare betyg än så, kan det vara så att Sverige som nation är oslagbart, att Sverige helt enkelt är världens bästa land att leva i..

 

Ett svar

  1. Jag är ledsen att berätta för dig att vi faktiskt inte har någon nationalsång som är konsitionellt vald av två oberoende regeringar.
    Den som valdes var ju kungsången , men tydligen var folk inte så mycket för personkult ens då i början på 1900- talet , så folket tog den mer sportiga sången
    Du gamla du friska istället.
    Vill du bli hyllad ska du stå med handen på hjärtat när Polens nationalsång ljuder , för de hyllar vårt land.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: