Tillväxt genom migration


Ämnet invandring och migration tar sig oanade dimensioner. Europas bruna låter sig höras på ett sätt som inte enbart är obehagligt utan även djupt felaktigt. Fördomar, beteende som liknar fobier, när det handlar om att möta nya tider, för tankarna minst 100 år bakåt i tiden. Politik idag skall inte handla om att människor stängs ut eller hindras, det borde handla om svunna tider. Ur ett liberalt perspektiv finns två högst märkliga drag i dagens samhällsbygge. För det första; att det finns ett stort växande utanförskap utan att det hamnar högst upp på agendan av politiska utmaningar som skyndsamt måste lösas, samt att invandring och migration problematiseras på ett sätt där positiva effekter helt stäng ut ur den politiska debatten.

Dagens debatt får det att låta som om utanförskap och allt som följer där är en direkt följd av invandring och en mindre lyckad migration. Sverige har brottas med en stor, på gränsen till skenade utanförskap under minst 25 års tid. Under Allianstiden mellan 2006-2014 minskade utanförskapet med ca 300 000 individer. Trots detta är det idag så att utanförskapet närmar sig 1 000 000 individer.

Vid en närmare kontroll visar det sig att den största andelen utanförsatta inte på något sätt handlar invandrargrupper. Den huvudsaklige personen som befinner sig utanförskap är en person, född och uppvuxen i Sverige med lång sjukdomshistorik som till sist hamnat i ingenmansland. Men det stannar inte där, för idag händer det fortfarande att många ungdomar tidigt hamnar utanför samhället beroende på diverse olika medicinska utmaningar. Vid en första kontroll är det faktiskt häpnande att samhället är så fyrkantigt att det inte finns alternativa ingångar till arbetsmarknaden. På något ser det ut som att en orsak till att det finns en arbetsmarknad är att den skall underhålla ett utanförskap med nya individer, hela denna konstruktion gränsar till galenskap, det är denna bloggs åsikt att vissa dela även handlar om rent och skär galenskap.

För inte är det väl så att det finns ett egenvärde i att konstruera en arbetsmarknad och dess ingångar? Det måste väl vara så att arbetsmarknaden finns där för sina utövare och inte vice versa.. Målsättningen måste vara ett samhälle där utanförskap inte förekommer, förhoppningsvis är detta en utgångpunkt där alla politiska krafter står enade. Det känns inte som helt omöjlig uppgift att jobba med, tänker t ex nollvisionen i trafiken. Där var det självklart att alla ställde upp, det togs ett beslut som mycket snabbt började få effekt. På samma sätt borde det gå att enas över partigränserna om en nollvision som handlar om att bekämpa utanförskap. Det behövs inte mycket fantasi för att inse att detta är ett Liberalt beslut som kommer skaka om Sverige i grunden. Ett samhälle som riktar enad Liberal kraft mot allt som hindrar frihet, samtidigt som enade krafter aktivt stödjer allt som är initiativ i individens frihetskamp.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: