Magdalenas (s)kuggor


Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas, detta är en tydligen den nya S-paroll som ser ut att bli valstrategin inför 2018. Ett tydligare försök att jobba med symbolpolitik har sällan skådats, för det första bygger hela resonemanget på en lögn. Att skattehöjningar leder till mer välfärd, är ett haltande påstående som inte vinner evidens i någon vetenskaplig undersökning. Det är snarare så att högre skatter leder till mindre välfärd, senast Sverige dignade under skattebördan var under 1990 talet, det var under denna tid som sällan skådade nedskärningar i välfärden genomfördes.

Det är ironisk att lyssna på Magdalena Anderssons tal i Almedalen,  där använder hon samma haltande retorik, kopplar samman mer välfärd med höga skatter. Hon nämner inte med ett enda ord den gigantiska utslagning ut ur samhället som är en direkt följd av skattehöjningar och höga trösklar in till arbetsmarknaden. Magdalena Andersson blundar helt för Sveriges växande utanförskap och växande samhällsklyftor. Hon lägger en lång skugga, som hon inget hellre önskar skall skymma alla de utanförsatta som vet att tröskeln in till samhället är så hög att de inte ens kommer att försöka klättra över. Det är ena sidan, andra sidan är att Sveriges välfärd står inför en enorm utmaning som har två täter, delvis en åldrande befolkning som förväntar sig välfärd, och så nästan 200 000 nyanlända Svenskar som skall in på arbetsmarknaden. Den åldrande befolkning som uppskattas kosta minst 60 miljarder fram till 2022 får i bästa fall 20 miljarder i dagens budgettempo. Sen tänker Magdalena Andersson att de ca 200 000 nyanlända skall hjälpas in på arbetsmarknaden genom att höja trösklarna in till samhället.

Den stora frågan är då vad Magdalena Andersson menar med att den Svenska modellen skall utvecklas? Det kan antagligen enbart tolkas två sätt, antingen tror Magdalena Andersson att höga skatter är lösningen på alla samhällsutmaningar, eller så är hon ideologiskt blind. Det är en gåta att hon inte ser kopplingen mellan utslagning, växande utanförskap och svårigheter att komma in på arbetsmarknaden. Det finns många orsaker att ifrågasätta hennes kompetens som politiker, hennes syn på samhällsutmaningar är så verklighetsfrånvända att de är direkt samhällsfarliga. Det behövs en helt ny samtidsanalys för att Sverige skall stå rustat inför framtiden.

2 svar

  1. De fyra svenska storbankerna gör tillsammans drygt 100 miljarder kronor i vinst. Varje år. Fram till år 2022 skulle dessa fyra storbanker tillsammans göra en vinst om 600 miljarder kronor. Låt oss hypotetiskt säga att bankerna avsade sig 10 procent av dessa vinster skulle de själva kunna finansiera välfärden som den allt stigande åldrande befolkningen förväntar sig få och bankerna skulle ändå ha 540 miljarder kronor i vinst att dela ut till sina ägare. Så kan man tänka, om man törs orkar och vill.

  2. Ja var o en blir salig på sin tro. Håller med föregående talare om att ” skattefrälset” i Sverige har allt för mycket makt att diktera villkoren. Felet med hennes skattefördelning är väl att de hamnar i ett annat skattefrälse dvs kommuner o landstings svarta hål. Möjligen att de tillsätter en och annan chef eller skapar en utredning om hur man kan spara ännu mer. För nämnvärt mer personal ute i skolor, äldreomsorg och hos polisen det blir det ej. Mindre byråkrati till folket är min tes som idag har en tjänstetelefon som innehåller telefonnr till så många olika amhällsfunktioner så den nästan kollapsar. På köpet fick jag ett mer stimulerande jobb utnyttjar min kometens och mer makt över mitt liv. I ett tidigare liv hade jag bara min privata telefon och där var det bara nr till jourtelefon och chef samt en kod till en bemanningsenhet som fördelade jobb för lediga dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: