Liberala värderingar i samhällsbygget


1900 talets vänstervåg har nått vägs ände, det finns inget där som är värt att plocka med in i framtiden. Kollektivets svagheter är uppenbara, tiden som kommer måste ägas av individen. Vi ser alla idag vad som händer med kollektivet när det utsätts för populism. Då kan helt plötsligt vem som helst bli både Rasist och tydligen även Nazist.

Ett kollektiv som styrs av sig egen kraft är inte starkare, klokare, mera rättfärdigt än individerna som uppbär kollektivet. Känner sig individerna i kollektivet ofria, då är kollektivet ofritt. Socialismen, Marxismen och Nazismen osv, klarar inte av att hantera individens och dess längtan efter frihet. På område efter område som färgats av kollektiva ideologier ser vi idag vad som brister och är faktiskt grunden till många av dagens stora samhällsutmaningar. Arbetsmarknaden, jämställdheten, miljön, företagsamheten och även välfärden lider de kollektiva ideologiernas oförmåga att se individen och dess längtan att vara fri, fri att forma och bygga sin egen frihet för sig, sina nära och kära och sina efterkommande.

Det finns inga höga ideal, eller storslagna tankegångar som kan överträffa en individ som kämpar för sin rätt till frihet. Är det verkligen värdigt en tid som denna att tillbedja ett kollektiv, när vi dessutom har facit i hand, vi vet idag att Socialism, Marxism eller för den delen Nazism är ofullständiga ideologier som inte bär kraft att långsiktig vara samhällsbärande.

Utan går in på djupet, känns det ovärdigt på samma sätt att man och kvinna i dessa tider inte kan leva med varandra, utifrån dynamimiska utgångspunkter på ett sätt så att äktenskapets viktiga samhällsbärande kraft kan fungera optimalt. Det finns många irrläror på detta tema, där feminismen är ett avskräckande exempel. Man och kvinna är olika, det finns styrkor i de olika könen som är tänkta i sin grundkonstruktion att olikheter skall bygga styrkor. Det skall finnas en dynamisk spänning i denna konstruktion som bygger upp hela mänsklighetens existens. Det var inte meningen att man och kvinna som fria individer skall vara lika på alla plan. Tanken bygger på ömsesidig tillit, med andra ord, genom ömsesidig förstående bygga på könen olika förtjänster. Nu finns det en risk att detta börjar låta som klyschor, då behövs perspektiv för att komma vidare. Säg den strid som i sin aktiva fas leder fram till konstruktiva åtgärder. Är det inte så att striden till 100% är en destruktiv kraft, det är först efter freden som där finns något att bygga vidare på. Könskampen är en kamp som aldrig kan vinnas så länge det inte finns tillit och ömsesidig förståelse.

Det är här liberalismen har sin stora chans, när framtidens samhälle skall skapas, då handlar det inte om att skapa lagar som gör man och kvinna mer jämlika. Då handlar det om att skapa ett samhälle som speglar olika situationer i livet och under äktenskapet som gör det möjligt att man och kvinna kan styra sin frihet på ett sätt som gynnar individen samtligt som tilliten i äktenskapet kan växa om bli starkare.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: