Gå till jobbet – Ideologi blir verklighet


Att gå till jobbet är kanske livets viktigast vandring. Tanken svindlar när det blir uppenbart att ganska många som lever i Sverige faktiskt in fått känna hur det är att ”Gå till jobbet”. Det finns nog ganska många som går till jobbet på måndag morgon som kanske helst av allt gjort något annat än just ”Gå till jobbet”. Men det är en helt annan historia som säkert andra bloggar är villiga att behandla. En M-bloggare tar alla möjligheter att prata jobb, när det handlar om lusten, drivkraften och viljan att ge det där lilla extra på jobbfronten.

Sverige är ett underbart land, enligt skrivande det bästa land som finns på detta Jordklot. Att åka genom milslånga skogar en ljummen natt i Juli, under en glasklar himmel när endast Månens ser på, är kanske det närmaste ett paradis som går att uppbringa. Det är i dessa stunder som utanförskapet blir extra svårbegripligt, vem är det som inte vill vara med och dela allt detta underbara? Skulle detta inlägg fortsätta på den inslagna vägen finns nu den uppenbara risken att naivitetens slöja ramlar ner över tangentbordet. Men kanske är det så att här finns användbara delar att spinna vidare med, utanförskap som begrepp är kanske i behov av en uppgradering.

Problemet med utanförskap är antagligen inte vägen in samhället, utan den väg som leder ut ur det samma. Utmaningen är i grunden solklar, ingen borde rimligtvis hamna i utanförskap. Men ändå händer det, det händer så mycket och ofta att 1 000 000 Svenskar snart är utanförsatta. Utanförsatta ur ett samhälle som i skivandes ögon är himmelriket här på Jorden. Hur kan det ens vara möjligt, hur kan det samhälle som anses vara ett av Världens mest utvecklade tillåta att det sker? Det måste finnas drivkrafter som gör utanförskapet attraktivt, det måste finnas funktioner i utanförskapet som är lockande. Men vad är det då som lockar att leva ett liv i utanförskap, eller är det så att alla utanförskap till 100% är ofrivilliga?

För att börja gräva i alla dessa frågor måste kanske ”promanden till jobbet” plockas fram. Den som är utanförsatt har ingen väg som leder till jobbet, ingen inkomst som leder till försörjning och följaktligen inte heller något egentligt liv som är värt att leva. Men så finns en tredje väg och det är vad som händer när drivkraften att vandra vägen till jobbet inte känns lockande, när vägen till jobbet känns krånglig, svårhittad eller svåruppnåelig eller ren ut sagt omöjlig att hitta.

Det är här politisk ideologi kommer in i bilden, hur kan ideologi och verklighet mötas, när det inte finns nya lättillgängliga vägar som leder fram till nya jobb, där nya möjligheter och nya företag kan växa fram. Vänsterpolitiken har lärt ut att samhällen går att förändra, men här är själva förändringen viktigare än att förändringen faktiskt leder fram till något som är bra. Promenaden till jobbet är djupaste tänkbara ideologi samtidigt som den är det vardagligaste av allt vardagligt.

Frågan är hur ideologi kan öppna upp för nya jobb, nya stigar som snabbare leder fram till det där eftertraktade jobbet. Jobb växer inte på träd, jobb växer i företag, något som vänsterpolitiken helst av allt väljer att blunda inför. Inte nog med att det blundas, det görs dessutom svårare att nå ut på arbetsmarknaden samtidigt som jobbskaparna problematiseras. Jobbet med jobben är alltså mångfasetterat, hela bilden måste speglas ideologiskt, alla stenar måste vändas för att hitta nya stigar för att fler skall vandra till jobbet; jobbaren är framtidens samhällsbyggare. Det är jobbaren som bygger, skapar, sätter in papper i pärmar, programmerar, startar och driver företag, men framför allt är det jobbaren som varje dag tar den invanda stigen som leder till jobbet och in i framtiden..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: