Här och Nu..


Ideologiskt framställde texter som beskriver ett önskat förhållningsätt inför en kommande tid, som kanske inte alltid framställs på ett lättbegripligt sätt, partiledare som slår knyt på sig själva i sin iver att få budskap som vinner stort genomslag, djupa ansträngningar med förhoppning om att kunna måla upp en bild som passar frälsta anhängare, som även kan väcka potentiellt tveksamma dito.

Att bara förvandla detta budskap från tanke till svart på vitt är en ansträngning av klass. Denna blogg har ägnat att behandla utanförskapet många olika aspekter, detta inlägg är tänkt att lyfta upp populismens koppling till utslagning och utanförskap. Denna gång kan Socialister och Marxister andas ut, ni har fått smaka på svavel från denna blogg, då det är i huvudsak dessa två ideologier som grundlägger utslagning och utanförskap, men det är bara ett kort tillfälle som bloggkraften riktas åt ett annat håll, så passa på att njut och vila alla vänsteranhängare, för snart mullrar kanonerna på nytt..

Populismens stora styrka kan vara att den uppfattas som om den är närvarande, på samma sätt som t ex när en publik ser en pågåeden fotbollsmatch. Denna situation kan få vem som helst att säga alt ställa upp på i stort sett vad som helst. Den mest balanserade och förtroendeingivande person kan helt plötsligt ställa sig upp och skrika; ”Domardjävul”. När Donald Trump får sin anhängare att jubla,  då säger han att nu skall vi göra Amerika stort på nytt.. När Jimmie Åkesson uttalar Rasism alt Nazism då får han applåder av sina anhängare.. Den stora frågan är varför människor reagerar som de gör i dessa situationer. Är det så att Donald Trump hittar sina väljare bland folk som tycker att Amerika krympt, beror SD,s läge i opinionen på att Sveriges väljarkår helt plötsligt till 17% består av Nazister och Rasister.. osv.. Nej, så är det helt säkert inte, svaret på frågan är ”Här och Nu”, det är stunden som föder boven, det handlar om en känsla som inte sällan bygger på en grov missuppfattning alt vanföreställning, som tillåts spridas bland folket på ett sätt där det inte möter någon form av hälsosam källkritik.

För säkerhetsskull har det utförts noggranna kontroller vad gäller Amerikas yta, den har angivits med ganska exakt samma siffror de senaste 50 åren. Det finns inga exakta angivningar för hur många som är aktiva Rasister och Nazister i Sverige. Om dessa två irrläror gör gemensam sak i ett Riksdagsval idag, skulle kanske 1-2% av väljarkåren lämna sitt aktiva stöd. Men när t ex Jimmie Åkesson och Donald Trump talar då jublar massorna. Varför jublas det då till denna uppenbara galenskap, vad är det för kraft som är aktiv?

Kan det vara så att det delade svaret på frågan är delaktighet och dess motpol, utanförskap. Hela tanken med samhällen som ger vissa fördelar till den som delaktig är som gjort för att skapa missnöje. Det ligger i sakens natur att den som befinner sig utanför blir besviken, samma typ av besvikelse som den fotbollssupporter känner när domaren blåser den där upplevt felaktiga offsiden som gör att älsklingslaget förlorar den avgörande matchen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: