Ideologisk S-kupp som gick snett


Antingen handlar det om en i det närmste reaktionär vänsterkupp som hotar rikets säkerhet eller är det en oaktsamhet som går över alla tänkbara gränser och förnuft. Vänsters IT-skandal kan ha flera olika dimentioner som alla är på en nivå som lindrigt talat väcker chock. Hela historien har hanterats med en släpphänthet som saknar motstycke, i ljuset av det som nu spelas upp kan dagens skandal utöver detta haft en högst medveten agenda, vilket för tankarna till att allt i grund och botten handlar om ett ideologiskt schackdrag.

Att Vänsterns IT-skandal skulle vara en ideologisk vänsterkupp riktad mot privatiseringar, med syfte att spela ett högt ideologiskt spel, där Sveriges säkerhet mycket medvetet sätts på spel får tanken att svindla.

En person som Anders Ygeman, med långvariga meriter i politikens hetluft och meriterande höga befattningar, helt plötsligt skulle missa alt helt förbise grundläggande regler om sekretess och säkerhet låter osannolikt. Denna blogg ser det som självklart att alla i Regeringen inklusive Stefan Löfvén var fullt medvetna om vad som var på väg att hända. När fallet ändå var oundvikligt fattas beslut om att spela ut korten på ett sådant sätt så att Alliansen lider största möjliga skada. Då offras Rikets säkerhet på idealens altare, då vägs inte medborgarnas säkerhet in i agerandet. Som vanligt när Socialismens företrädare agerar väger Människovärdet lätt, då tillåts idealen växa långt över oss vanliga, vi som skall hålla oss på mattan och rätta in oss i den stora gråa massan.

Ett svar

  1. En som har insyn i hur hela det här haveriet kunnat fortgå är MP:s förre språkrör Maria Wetterstrand. Huvuden bör rulla i sittande regim liksom den förra Alliansregimen. Läs och begrunda.

    ”Frågan om outsourcing av statens IT-verksamhet behandlades i riksdagen under riksmötet 2010/2011, efter att regeringen lämnat en skrivelse (Skrivelse 2010/11:138) till riksdagen där de redovisar sin bedömning av Riksrevisionens granskningsrapport om IT i statsförvaltningen (RiR 2011:4). Den utskottsbehandlades i samband med budgeten och hanteringen finns redovisad i Finansutskottets betänkande om utgiftsområde 2. Där framgår att det enda parti som redovisade avvikande mening i frågan om outsourcingen var Vänsterpartiet. Att skylla Transportstyrelse-skandalen på outsourcingen har flera problem, som jag ser det. För det första att alla partier, utom Vänsterpartiet alltså, har haft liknande syn på den generella frågan om att myndigheterna bör pröva huruvida outsourcing av IT kan leda till större effektivitet i ekonomiska termer. För det andra, när det är regeringens egna representanter som tar upp att det är alliansens fel från början, att det lätt kan ge intryck av att regeringen inte har någon makt. Vilket inte är sant. Om det hade varit en prioriterad fråga för den här regeringen att stoppa outsourcing av IT inom statsförvaltningen så hade man kunnat stoppa det under dessa tre år. Även påbörjade upphandlingar. För det tredje tar det fokus från det väsentliga, nämligen att Transportstyrelsen brutit mot lagen och gett åtkomst till skyddade uppgifter till personer som inte varit säkerhetsprövade. Många har varit informerade om lagbrottet utan att det hela stoppats. Om fakta om hur informationskedjan brustit i regeringen är korrekt, tycks det som att den enda minister som faktiskt agerat är Anna Johansson, som enligt uppgift fått informationen strax innan hon sparkade generaldirektören på Transportstyrelsen. Hon är dock ansvarig minister för myndigheten och även för informationskulturen i hennes eget departement. Exakt vad ministrar Ygeman och Hultqvist gjort med informationen är för mig oklart, men jag antar att de inväntat SÄPOs granskning innan de agerade och i övrigt inte ansåg det vara någon stor sak. Vilket uppenbart var en felbedömning.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: