Friheten och drömmarnas land


Hela idén med frihet bygger på höga ideal om människovärde och humanismens grundvärden. Idag är bilden av frihet något som tydligen går att tänja i önskad riktning. Tankar om frihet som skapat det västerländska samhällets välfärd är hämtade från den fria individens drivkrafter. Det är inte extremism, rasism, nazism, marxism osv, eller något annat som skapar välfärd och välstånd.

Det finns en tendens idag att dagens s.k. stora Ledare missar hela denna poäng, det är här samhället av idag håller på att skapa en paradox av stora dimensioner. Demokratin är som bekant skapad för att tillvarata och spegla folkviljan. Dagens folkvilja handlar till viss del om att samhället inte fungerar på önskat sätt, att det finns mycket som skapar underlag för ett utbrett missnöje. Något som fångas upp av populismens företrädare inom politiken, det smids planer där det målas upp samhällsfaror som fabriceras eller ens har minsta lilla förankring i verkligheten. Vilket får till följd att ledare blir valda med mandat som strider mot friheten och demokratins grundidé. Vilket i sin tur leder till samhällen med mindre frihet, mindre demokrati.

Det blir därför svårare för dessa ledare att anta utmaningar med samhällsinslag som har uppenbara syften med att hota samhällets trygghet både från ytterkanterna till vänster och från höger.

Det är därför viktigare idag än på mycket länge att stå upp för frihet, det finns uppenbara hot i dag som kan sätta friheten som vi känner den ur spel. Det behövs starka inslag som klarar av att stå upp för frihet om det skulle vara så att ofrihetens företrädare mot förmodan får ännu mera luft under vingarna. När det stora landet i väst antar rollen som frihetens försvarare är det idag svårare för t ex Amerikas president Donald Trump att agera med stor trovärdighet, då det mandat han förvaltar i sitt eget land bygger på många andra saker än frihet. Han bygger murar, utestänger människor från att resa in i landet osv. Det stora landet i väst visar ingen konsekvens inför att försvara friheten, Världen har varit bortskämd med att Friheten har en beskyddare som tar till orda när det finns hot som löper risk att sätta västervärldens välstånd ur spel.

På hemmaplan finns dessa hot i form av Sverigedemokraterna, här plockas enkla poäng på direkta felaktigheter som är hämtade från fantasin och populismens enkla och naiva retorik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: