Laget före jaget


Moderaterna står för frihet, individen i ett sammanhang som stödjer ett samhälle som omfattar alla medborgare. Det är inte frihet som är utmaningen utan det handlar om att försvara den samma på ett sätt så att friheten bevaras och tillåts växa sig stark.

Då är det känslan av tillåtande delaktighet som behöver släppas i den politiska dialogen, det får inte finns minsta tvivel som hämtas ur oro, rädslor och skräck. Ingen är starkare en lagets svagaste länk, det är något som alla tvivlare behöver beakta och plocka med sig innan fördomar och tanklösa uttalanden fälls.

Denna tid är en brytningstid på många olika områden, för att nämna ett område är delaktighet ett kärt ämne som denna blogg ofta lyfter. Under 1900 talet skapades välfärdssamhället på bekostnad allas delaktighet. Det finns en mängd olika faktorer som går att plocka upp i detta sammanhang, men det är kanske några områden som trots allt sticker ut.

För det första handlar det om relationen välfärd och framväxten av nya jobb. Den som sitter fast i bidragsfällan är en högst osannolik jobbskapare, denna rörelse är något som politiken har svårt att hitta konkreta idéer som gör skillnad på riktigt.

För det andra handlar det om att skapa en värdegrund på teologisk nivå, där värderingar som leder till välbefinnande och själslig balans kan skapas och upprätthållas. Det är jobb och delaktighet som leder till ett meningsfullt liv, som skapas av sunda levnadsvanor och gods sociala kontakter. Det är en fråga som kan hämtas ur vårt Lutheranska ärv, där det handlar om att vara en god människa, med god arbetsmoral, med ärligt uppsåt som skapar en delaktighet där det blir möjligt att dela livets alla skiftningar med sin medmänniskor i med och motgång.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: