• if(typeof(networkedblogs)=="undefined"){networkedblogs = {};networkedblogs.blogId=1206792;networkedblogs.shortName="ma\u0308nniskova\u0308rlden";}

  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör sällskap med 8 andra följare

Samhället och jag


Fjodor Dostojevskis Idioten kan uppfattas vara en lek som förhåller oss till våra nära, avlägsna och andliga relationer. Idag inget undantag, då som nu brottas vi med dessa tillsynes oändliga begrepp.

Det tycks vara omöjligt för mänskligheten att möta nya utmaningar utan blodspillan, hänvisa till högre makter och påkalla önskemål om en fredligare planet.

Varför vi människor krigar för att komma fram till vilken Gud som är fredligast kan tyckas vara en ständigt obesvarad fråga.

Fjodor Dostojevski tänkte att möta världens ondska med ett leende kunde vara ett svar på denna ständiga gåta. Men då är den underliggande frågan obesvarad, nämligen varför finns ondskan i denna Värld. Med dessa frågor är det oundvikligt att berör religionens inblandning. Religion är mänsklighetens trevande försök att lösa samvarons alla obesvarade frågor och utmaningar. Ondskan har intresserat allt i från romanförfattare till seriösa forskare. Ondskan blir intressant när den dyker upp, skrämmande när den drabbar, tragisk för den drabbade och ödesdiger för gärningspersonen. Likväl föds ingen med uppsåt att genomföra ett liv som ond, alla som föds har att vänta i liv med kärlek, goda relationer och en fördjupad tillvaro med nära kärlek.

Att ur fördjupad tillvaro med kärlek söka ondskans väg i livet väcker nya frågor som kan vara kopplade till det moderna samhällets uppbyggnad. Att inte varje dag behöva kämpa för sin överlevnad skapar tid över att fundera över tillvaron som kan vara en försvårande omständighet för den som inte känner delaktighet i samhället. När det inte räcker med att möta sina medmänniskor med ett leende, när den mellnamänskliga relationen kräver mer, när omgivningen kräver djupare lojalitet kan det växa fram ett motstånd som inte lockar fram det bästa inom vissa människor.

Inte sällan växer detta motstånd fram inom individer som är aktiva i processer där omgivningen upplever att framgångar föds. Det som tillsynes är goda intentioner växer fram på ett sätt som inte är önskvärda ur ett större medmänsklig perspektiv. Exempel på detta är hur vi människor exploaterar Jorden. Hur vi förhåller oss till religioner etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: