• if(typeof(networkedblogs)=="undefined"){networkedblogs = {};networkedblogs.blogId=1206792;networkedblogs.shortName="ma\u0308nniskova\u0308rlden";}

  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör som 8 andra, prenumerera du med.

Den mindre kommunens ideologiska dynamik


Efter 2 år med uppdrag inom politiken i en mindre Kommun i Sverige finns mycket att lyfta fram. Inget, då menar jag verkligen att inget är så stimulerande som Politik. Det är min åsikt att alla borde prova en mandatperiod, att ge sig tid att verkligen på djupet lära det demokratiska hantverket. Det är önskvärt att alla har grundläggande kompetens hur ärenden inom politiken hanteras enligt god demokratisk ordning.

Speciellt idag när populismen sprider information utan avsändare borde det vara av intresse att skapa förståelse för hur ett demokratiskt system fungerar i praktiken. Idag när vi ser länder som t ex Ryssland, Ungern, Polen och Tjeckien sluta sig. Här och nu skapas underlag för diktaturer att växa fram. Samma mörka processer är i rörelse både i Tyskland och Frankrike.

Sverige är inte undantaget, det finns ett extremt högerparti i Sveriges riksdag som uppskattningsvis samlar 20 % av Sveriges befolkning.

Detta är faktum som samlar mina tankar inför varje politiskt beslut på kommunal nivå. I min värld är denna fråga överordnar alla vardagliga beslut. Jag ser varje medborgarförslag som en direkt motpol till Europas och Sveriges extrempolitiker med ambitioner att rida på populismen, med ett och samma mål att montera ner frihet och demokrati.

Jag ser det som en kamp för frihet och demokrati som behövs på alla nivåer i Sverige. Många anser att extrema åsikter växer i oroliga tider. Det är min åsikt att förhållandet är det motsatta. Det är de extrema åsikterna som skapar oroliga tider. Processen kommer i rörelse när goda tider råder, när frihet och demokrati skapat välstånd, då upplevs dessa värden ibland som självklara.

Den mycket skarpa retorik som skapades i samband med Sveriges utmaningar med invändning och migration i början av 2000 talet, ligger till grund för en rad demokratiska beslut som uppenbart är kontraproduktiva. Det är ställt bortom alla tvivel att det Svenska samhället inte var redo att ta emot 300 000 nysvenskar. Istället för att fullt ut börja jobba med utmaningen, ta höjd och ta lärdom, växte det fram främlingsfientlighet som i nästa steg öppnade dörren för extremhögern.

Det finns inget idag som pekar på att integration i något steg underlättas av extrema åsikter. En framgångsrik integration behöver ett Liberalt samhälle som ser varje individ som unik, med ett högt människovärde. På den punkten är Sverige sannolikt ett föredöme, utmaningarna uppstår när den fria individen blir samhällsbyggare.

Det är inte lätt att lära utan lärare, verktyg och förebilder. Mina tankegångar i stora drag för en fungerande integration är i tre steg.

Läraren – Lär ut språk, förståelse och förmåga att kommunicera.

Verktyg – De färdigheter som behövs för att leva sitt liv i ett fritt öppet demokratiskt samhälle.

Förebilder – Kan hen så kan jag. Varje kommun i Sverige borde anställa minst en man och en kvinna som professionella förebilder.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.